Velibor Pudar: drugačije doživljavam svoj i uspjeh kćerke koju pratim sa tribina

Podijelite ovaj članak:

Razgovarala: Adisa Begić

Nakon mnogih godina razdvojenosti uzrokovanih poslovnim angažmanima na različitim stranama svijeta, napokon se srećemo u našoj lijepoj, staroj Džedi i to onda kada Velibor Pudar uživa najveću čast – dolazi iz Abu Dabija nakon što tatina mezimica osvaja bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u plivanju.

Bolji i sretniji trenutak za susret nismo mogli izabrati. Kad se sreća dijeli sa prijateljima, sve okolo pršti od pozitivne energije i radosti. Iskoristili smo priliku za evociranje starih uspomena, druženja, ljudi koji su nas napustili, žaleći i prisjećajući se sretnih trenutaka provedenih sa našim dobrim, slavnim Sabitom Hadžićem koji nas je prerano napustio.

Svakako, nisam mogla propustiti priliku da Velibora upitam nekoliko stvari, prije svega kako je doživio Lanin uspjeh i šta je sve potrebno da bi se postigao ovakav uspjeh na svjetskom nivou.

Ponosni otac, koji je i sam čitavog života u sportu, izjavljuje da je potpuno drugačiji osjećaj kada doživite vlastiti i uspjeh kćerke koju pratite sa tribina.

“Mnogo je intenzivnije, opisati se ne može. Preponosan sam. Ovo je kako Lanin uspjeh, tako i uspjeh njenih trenera Alene, Damira i Gorana, ali svakako i čitave Bosne i Hercegovine”, ponosno ističe.

Nakon osvajanja medalje na Svjetskom prvenstvu u Abu Dabiju, upriličena je mala proslava sa najbližima, jer kako i sam reče, ne osvaja se svjetska medalja svaki dan.

Na upit o podršci koju je Lana imala od strane institucija, Velibor izdvaja Olimpijski komitet BiH, Sportski savez grada Mostara, Kanton Sarajevo na čelu sa ministrom Samirom Avdićem, gradonačelnicu Grada Sarajeva Benjaminu Karić, zajedno sa dogradonačelnicom, te druge sponzore i privatne firme koje, kako kaže, ne bi nabrajao da se ne bi desilo da koga izostavi.

Dalje, Velibor govori i o obećanjima o gradnji olimpijskog bazena u Mostaru.

“Prije mjesec dana su odobrena sredstva za gradnju bazena i iskreno se nadam brzoj realizaciji, kako je i obećano. Gradnja olimpijskog bazena u Mostaru je velika investicija, ali je njegovo postojanje nužno, kako za Lanu, tako i za ostalu djecu i buduće naraštaje. Mostar je pun potencijalnih Lana i Amina, koja je, također, olimpijka iz ovog grada”, ponosno ističe.

Pored svoje Lane, ponosan je i na Aminu Kajtaz i naglašava da je za jedan takav uspjeh, pored talenta, potebno mnogo odricanja, volje, treninga, kao i stručnih osoba.

“Lana ustaje u 5 ili 6 ujutro i trenira. Poslije ide u školu, zatim kući da se odmori, a nakon toga opet na trening. Veče koristi za učenje i druženje”, ističe ponosni otac i dodaje da je Lanina prva ljubav ipak škola a plivanje je tek na drugom mjestu.

Pudar je trenutno zaposlen kao trener golmana u fudbalskom klubu Al-Kalidž u Damamu, s kojim ima potpisan ugovor do kraja sezone. Gdje će poslije, kaže da “ćemo vidjeti, jer je u sportu sve stvar trenutka”.

Svi mi mu želimo uspjeh na svim životnim poljima, kao i njegovoj Lani.

“Neka je ona meni samo živa i zdrava”, kaže ovaj ponosni otac za kraj razgovora, a mi se pridružujemo ovim željama i Lana, zlato naše, neka si nam živa i zdrava puno godina.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Velibor Pudar: drugačije doživljavam svoj i uspjeh kćerke koju pratim sa tribina […]

[…] Velibor Pudar: drugačije doživljavam svoj i uspjeh kćerke koju pratim sa tribina […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x