VIDEO: Bh. fotograf Dženad Džino objavio fascinantan snimak: Zimska avantura uspona na vrh Veleža

Podijelite ovaj članak:

Poznati bosanskohercegovački fotograf prije nekoliko dana izveo je uspon na Velež, koji je nazvao “avanturom života”. 

“Jedna nevjerovatna avantura na Velež i njegov vrh Brasinu na 1.897 metara nadmorske visine. Planina koja se prostire istočno od Mostara prema Nevesinju. Pođite sa mnom u jednodnevnu avanturu i posjetite jednu od nevjerovatnih tajni koje Velež krije”, istako je Džino.

Planina Velež, smještena istočno od grada Mostara, bila je popularna tokom prošlog vijeka.
Ova planina pruža se smjerom sjeverozapad-jugoistok s grebenom dužine 13 km. Najviši je vrh Botin (1.969 m), a ostali su vrhovi Teleća lastva (1.905 m), Brasina (ili Guvnine) (1.897 m) i Vlačuge (1.754 m).
Nekadašnji vojni objekt JNA nalazio se na jednom od vrhova planine Velež. U unutrašnjost objekta spuštalo se liftom na dubinu od sedam katova, a danas je porušeno i zapušteno.
“Vojni dio objekta imao je nadzemni dio (velika kuća) sa svim sadržajima koji su potrebni vojsci (spavaonice, kuhinja, restoran, toaleti sa kupatilima, teretana, sala sa radio relejnim uređajima i sl. Iz nadzemnog objekta vodio je lift i stepenište nekih 30 metara pod zemlju. Dolje se nalazio mnogo prostraniji objekat: skladište goriva, agregat sala, velika sala sa radio uređajima, sala za dekontaminaciju, restoran, biblioteka sa salom za brifinge, spavaonice, kupatila i toaleti, sala za stolni tenis”, dio je teksta koji je prije par godina ostao napisan od strane jednoga korisnika na bh. forumima. (Tuzlanski.ba)
Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] VIDEO: Bh. fotograf Dženad Džino objavio fascinantan snimak: Zimska avantura uspona na vrh Veleža […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x