(VIDEO) Šta to gavrana izdavaja od ostalih ptica pa ga je Allah poslao da pokaže Kabilu kako ukopati umrlu osobu?

Podijelite ovaj članak:

Uzvišeni Allah baš njega odabrao i poslao, kako se kaže u kur’anskom ajetu, da pokaže Kabilu postupak ukopa umrle osobe. Zašto to nije bila neka druga ptica, ili, pak, neka druga životinja? Zašto gavran? U nastavku ćemo vas upoznati sa osnovnim karakteristikama ove ptice, ali i nekim naučnim činjenicama koje ovu pticu izdvajaju od ostalih.

Gavran (lat. Corvus corax) je vrsta ptica iz porodice vrana. Na arapskom jeziku se kaže gurab, a na engleskom raven. Zbog svoje veličine, boje, očigledne inteligencije i ishrane na leševima, vrane i gavranovi imaju vrlo važno mjesto u folkloru. Ove elegantne, inteligentne i razigrane crne ptice spominju se kroz brojne mitove, legende i bajke. „U Evropi, gavranove i vrane često smatraju lošim predznakom, vjerovatno zbog njihove uloge strvinara na bojnim poljima. Gavranovi imaju pozitivniju ulogu u izvornoj tradiciji Sjeverne Amerike, gdje ih vide kao stvaraoce i narodne heroje.“

Gavran je vrlo prilagodljiv, te ga možemo naći u umjerenim travnjacima, tundrama, crnogoričnim i listopadnim šumama, poljoprivrednom zemljištu, planinama, stepama i pustinjama. Također, nastanjuje obale i okeanske otoke. Može se nositi sa gotovo svim klimama, kako sa visokim, tako i niskim temperaturama. „Obični gavran je dužinom tijela koja može biti i do 64 cm, težinom između 1 i 1,5 kg te rasponom krila od 1,20 m značajno veći od svih drugih europskih članova porodice vrana. Jednobojno je crn, a pokrovna pera, naročito na krilima, imaju metalni sjaj. Upadljiv klinasti oblik repa je posebno vidljiv u letu i po njemu ga se već izdaleka može razlikovati od vrlo slične vrste crnih vrana (Corvus corone). Kljun mu je snažan, i lagano zakrivljen prema dolje. Poznat je po svom akrobatskom letu, u toku kojeg se može okretati i prevrtati u velikoj brzini. Ptica proizvodi razne pozive, uključujući promuklo kreštanje.“

Njegov meni je uistinu raznovrsan. Odgovara mu gotovo svaki tip strvine i otpadaka, bilo da su to trupla sisara poput zečeva, kunića, jelena, stoke (posebno ovaca), ali čak i nasukani kitovi. Ako je ova vrsta hrane oskudna gavran će ubiti niz malih sisavaca i ptica, prije svega onih bolesnih, ranjenih ili mladih. Kada god je to moguće, gavran će ukrasti ptičija jaja, ili pak loviti rakove, reptile, puževe, gliste, ali će jesti i sjemenke kao i kosti.

Par gavrana gradi gnijezdo na nepristupačnoj litici ili na vrhu visokog drveta. Rani uzgajivači, polažu jaja u februaru kada iskorištavaju gubitke mladih domaćih životinja, kao i smrt novorođenčeadi jelena i divlje ovce. Sama ženka inkubira 4-6 jaja, na kojima leži tri sedmice, oslanjajući se na svog partnera koji joj donosi hranu. Zadatak hranjenja potomaka odnosi se na zajednički napor para i traje 5-7 sedmica, kada mladi konačno napuštaju gnijezdo. Ako nisu preselili do jeseni, njihovi roditelji tjeraju ih daleko od svojih teritorija.

Gavranovi se smatraju najinteligentnijim pticama i pokazuju visoku sposobnost učenja i upotrebe logike za rješavanje problema, a u nekim testovima nadilaze i čimpanzu. Posebnu inteligenciju pokazuju prilikom rješavanja testova u kojima trebaju doći do hrane. Osim toga, gavrani mogu uspješno da rješavaju testove sa puzlama, kao i da nauče veliki broj riječi, ali i računanje. Za podrobnije informacije o ovome savjetujemo vam da pogledate ovaj video:

Istraživači tvrde da gavrani koriste vrlo sofisticirane bezvučne signale. Drugim riječima, oni gestikuliraju da bi komunicirali. Studija u Austriji otkriva da gavrani svojim kljunovima ukazuju na objekat drugoj ptici, baš kao što to mi radimo prstima. Oni, također, podignu u zrak neki predmet da bi privukli pažnju druge ptice. Ovo je prvi put da su istraživači primijetili prirodnu prisutnost gestikulacija kod neke druge životinje osim primata.

S obzorim na navedeno, na vama je da prosudite zbog čega je Uzvišeni Allah upravo ovu pticu poslao kako bi sinu Ademovom pokazala kako da sahrani svoga brata. Vrlo je moguće da je to upravo zbog njene inteligencije i superiornosti koju ima nad mnogim životinjama. Allah najbolje zna. Do tada, mi vam sugerišemo da sljedeći put kada vidite ovu pticu ne sudite o njoj samo na osnovu njenog crnog perja, jer kao takva ne bi zauzela visoku poziciju na ptičijim modnim pistama, kao i na osnovu njenog oglašavanja, jer u vokalnim sposobostima daleko je iza velike većine ptica. Očito da je njena prednost u odnosu na druge, inteligencija kojom je obdario Svevišnji Stvoritelj.

(Preuzeto)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x