(VIDEO) Sveštenik koji je prihvatio islam nakon čudnog sna, sada je na hadžu, pogledajte kako sve emotivno proživljava

Podijelite ovaj članak:

Niigerijski pastor je primio islam i izgovorio šehadet, pripisujući ovu čudesnu promjenu božanskom susretu kojeg je imao sa strancem u bijeloj odjeći u svojim snovima.
“Pripremao sam se za godišnjicu kada sam počeo sanjati snove koji su na kraju doveli do toga da primim islam”, kazao je bivši nigerijski pastor Adelkunle Afolabi.
“Na početku u snovima sam primjetio da članovi sjede na podu crkve, a pojedini su bili pokrivene glave. Također sam vidio da peru svoje glave i stopala prije nego što uđu u crkvu kao što se to radi u islamu”.

“Mislio sam da Bog želi da peremo ruke i stopala prije ulaska u crkvu pa sam rekao mojim članovima da to urade, neki su poslušali dok drugi nisu”.

Ove godine Afolabi obavlja i petu islamsku dužnost, hadž.

“Sjećam se da kada sam živio u Ikere, negdje oko 1986. godine, išli smo u ckrvu koja se tada zvala Crkva Iya Olomi (Žene svete vode). U crkvi je bio zemljani lonac odakle bismo prali svoje noge prije nego što bismo ušli u crkvu i mislio sam da to sada Bog traži od mene. Otišao sam i kupio zemljani lonac u Ijebu i stavio ga iza crkve ali nešto čudno se dogodilo toga dana, pala je jaka kiša i erozijom zemlje pijesak je ušao unutar lonca sa vodom i sav parfem i duhovne stvari koje sam unutra stavio su upropaštene. Onda sam otišao da očistim lonac i stavio sam opet čistu vodu. Na moje iznenađenje, kada sam pošao kući vidio sam  kako mala djeca uzimaju vodu iz njega kao da je vrelo. Da bih izbjegao probleme u susjedstvu, iskopao sam zemljani lonac i pomislio da se Bog protivi onome što radim”.

“U drugom snu vidio sam ženu sa hidžabom u crkvi, tako da sam jedne nedjelje kazao svojoj pastvi da za predstojeću godišnjicu sve žene dođu sa hidžabom. Samo deset osoba je poslušalo moje instrukcije u tom periodu, a meni je tek predstojao prelazak na islam”.

“Nakon toga, počele su se dešavati određene čudne stvari u mojim snovima. Neko bi mi dolazio, budio bi me i onda me vodio na putovanje negdje, taj muškarac mi je postavljao pitanja- on je kazao da li znam da li je moj životni put ispravan? Rekao sam mu da jeste jer se molim Bogu i on mi odgovara. Ali ponovo me je upitao zbog čega vjerujem da sam u pravu i rekao sam mu zbog toga što se molim Bogu i on mi odgovara. Onda me je upitao ponovo da li vjerujem da je Bog mogao napisati Kur’an na arapskom ljudima kako bi znali njegovo učenje, rekao sam mu da ne znam ali znam da pojedini koriste arapski kao jezik….Bio sam zbunjen jer nisam znao ništa o Kur’anu pa sam odlučio da istražim. Došao sam do te tačke da smo jednog dana supruga i ja zajedno otišli u džamiju, a jednog dana hadžija iz mog susjedstva me je vidio kako izlazim iz džamije i bio je iznenađen. Rekao sam mu sve što mi se dogodilo i što me je dovelo do džamije. On mi je rekao da to ne smijem zadržati za sebe i savjetovao mi je da božjom voljom nastavim svoj put u islam i da prestanem propovjedati u crkvi, već da pozovem imama ili alfa da dođe i priča u noj.
Na kraju sam pozvao imama da priča u crkvi tokom naše pete godišnjice prošle godine. Članovi crkve su bili iznenađeni prisustvom imama.

Nakon godišnjice, isti čovjek je došao u moj san i odredio mi je zadatak da prestanem da skupljam desetke u crkvi (op. deseti dio imovine koji se daje kao prilog crkvi). Tako da sam naredne nedjelje prestao da skupljam desetke od pastve.
Naravno, svi članovi crkve nisu bili sretni, neki su otišli u drugu crkvu jer nisu mogli nastaviti sa ovom vrstom doktrine a broj pastve se svakodnevno smanjivao.
Ubrzo mi je dojadilo, ali sam odlučio da neću odustati sa svojom odlukom i vjerom i kada je bio kraj januara, odlučio sam da u potpunosti pređem na islam”.

Četrdesetpetogodišnji pastor je osnivač i vođa Apata Adura Cherubim i Seraphim crkve, Ekute, Ado-Ekiti, država Ekito, Nigerija.
Prema ranijem intervjuu za novine Sun, on je praktikovao kršćanstvo 25 godina a prije pet godina je otvorio svoju crkvu.
Sada poznat kao Alfa Ebu Bekr Afolabi kaže da mu je stranac u bijelom u njegovim snovima pokazao određene nedostatke kršćanstva i uvjerio ga da je islam zaista jedina vjera koja vodi u nebo dok se spremao za proslavu godišnjice crkve.
Kada je 150 članova napustilo njegovu crkvu odluka da pređe na islam naišla je na različite reakcije njegove porodice i prijatelja.
“Uvijek su me znali kao iskrenog u svemu što sam radio i poštovali su me zbog toga, a također su poštovali moju odluku, nije bilo kakvog razloga za uzbunu”, kazao je on.

“Jedina osoba koja se u to vrijeme protivila bila je moja supruga jer je ona bila kršćanka kada sam je oženio”.

“Ona je kazala da će se razvesti i ja sam rekao da je to u redu i da ne želim da umrem kao kršćanin već da bih da umrem kao musliman. Ali, nakon nekog vremena, ona je otkrila da nismo obožavali idola već da smo uvijek obožavali Boga. Vratila se i prihvatila me ovakvog. Također, moja djeca me podržavaju i pridružila su mi se”.
Pretvarajući svoju crkvu u džamiju, Afolabi kaže da je privukla veliki broj muslimana.
“Moja ranija crkva je sada pretvorena u džamiju i dolazi veliki broj muslimana toliko da ih ne mogu ni izbrojati”, kaže on.
“Jedan imam sada trenutno vodi džamiju dok sam ja također tu kao Alfa, i učim više o vjeri”.

“Sve što mogu reći da svako ko želi da ode na nebo mora prihvatiti mirno islam. Islam mi je sada jedini put ka Bogu. Nema drugog puta”.
Nigerija jedna od zemalja na svijetu sa najreligioznijim narodom je podijeljena između muslimanskog sjevera i kršćanskog juga, prenosili su brojni portali.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x