(VIDEO) Vjerovali ili ne: Savremeni naučnici tvrdili su da je kupanje opasno po život, a najbolja prevencija protiv kuge je održavanje nehigijene

Podijelite ovaj članak:

U većem dijelu pisane historije Evropom se širio smrad, a nehigijenski uslovi, bolest i glad obilježili istu. Ljudi su najviše smrdjeli u srednjem vijeku kada je epidemija kuge desetkovala stanovništvo Evrope.

Tadašnji naučnici Univerziteta u Parizu su tvrdili da je najbolja prevencije protiv kuge održavanje nehigijene.

Evropljani su bacali smeće, urin i izmet kroz prozore na ulice, a kupanje su smatrali krajnje opasnim po zdravlje i život. Bogati građani koji su imali kadu su se u 15. i 16. vijeku kupali 2 puta godišnje, a u 17. i 18. vijeku su se prestali kupati. Ovakav nedostatak lične higijene se zadržao sve do sredine 19. vijeka.

Za razliku od srednjovjekovne kršćanske Evrope, muslimani su oduvijek veliku pažnju posvećivali ličnoj higijeni i nerijetko se prali nekoliko puta dnevno, iz potrebe ili vjerskih običaja.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

kakve muslimanske frustracije, ako nije o srbima jeste o kršćanima, čovječe živi svoj islam, okreni se sebi..pakistanu, saudiji, egiptu, maroku…živi u svom svijetu, pusti druge…kakva opsesija kršćanima

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x