Vijeće muftija utvrdilo iznos sadekatul-fitra za ovogodišnji ramazan

Podijelite ovaj članak:

Sadekatul-fitr za ovogodišnji ramazan iznosi 10, 15 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sadekatul-fitr je vjerska obaveza kojom se za vrijeme ramazanskog posta obavezuju svaki slobodan punoljetni musliman i muslimanka koji posjeduju višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane.

Iznos sadekatul-fitr je izračunat u tri kategorije, s obzirom na činjenicu da je dnevni jelovnik kod nekoga oskudniji, a kod nekoga obilniji.

Davanje sadekatul-fitra veže se za izdržavatelja porodice i izvršava se shodno njegovim imovinskim mogućnostima. Musliman je dužan dati sadekatul-fitr za sebe i članove svoje porodice.

Polazna osnova za određivanje ovogodišnjeg iznosa sadekatul-fitra su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda.

Prema odluci Vijeća muftija, nisab za ramazan iznosi 9897,00 KM, odnosno 5085,00 eura ili 5417,22 američka dolara.

– Samo institucionalnim prikupljanjem zekata i sadekatul-fitra u Fond Bajtul-mal i njegovom institucionalnom distribucijom ostvaruje se punina intencija ovih propisa – podsjeća Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(MINA)

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Vijeće muftija utvrdilo iznos sadekatul-fitra za ovogodišnji ramazan […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x