Violinistkinja sa Pala koja je čestitala neustavni “dan RS” na prijemu kod Nešića, tvrdi da joj je ugrožena sigurnost

Podijelite ovaj članak:

Simović Jovana, djevojka sa Pala koja svira violinu, na društvenim mrežama poznata kao Jovanaviolin šokirala je javnost novim fotografijama, piše Senzor.ba.

Simović Jovana, djevojka sa Pala koja svira violinu, na društvenim mrežama poznata kao Jovanaviolin šokirala je javnost novim fotografijama, piše Senzor.ba.

Povodom neustavnog praznika 9. januara, Jovana je pozirala sa, naravno lažnim i nepostojećim, pasošem RS pored automobila na koji je stavila, isto tako lažne, tablice RS.

U opis fotografija napisala je “bit će Pale opet glavni grad”.

Jučer je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić ugostio u svom kabinetu ovu “umjetnicu” koja tvrdi da joj je potrebna zaštita jer joj je ugrožena sigurnost.

“Danas me je u prostorijama Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine posjetila gđica Jovana Simović sa Pala, istakavši da je dobila ozbiljne prijetnje iz Federacije BiH zbog čestitke koju je uputila na društvenim mrežama povodom 9. januar, Dana Republike Srpske. U razgovoru je istaknula kako je lavinu prijetnji na Instagramu i Tiktoku pokrenuo njezin bivši trener koji je tražio da drugi podijele njezinu fotografiju i prozivaju je zbog njezinih postupaka. Koliko su neki daleko spremni ići govori činjenica da su na društvenim mrežama prozivani ne samo Srbi, već i Bošnjaci koji lajkaju Jovanine fotografije i koji su pod prijetnjama morali brisati lajkove s njenih objava. Zato sam uputio pismo nadležnim institucijama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u kojem tražim zaštitu Jovane Simović, ali i svih naših građana koji su ovih dana izloženi prijetnjama na nacionalnoj osnovi jer su obilježavanja svog praznika na koji kao građani Republike Srpske imaju POTPUNO PRAVO, kao i Bošnjaci i Hrvati i svi građani imaju pravo slaviti svoje praznike i nitko nema pravo zbog toga ugrožavati ničiju osobnu sigurnost”, poručio je Nešić tom prilikom.

Kasnije se oglasio i prozvani trener Imran Bezdrob

“Da, ja jesam podijelio poziv da se ovakva neprimjerena fotografija prijavljuje administraciji društvenih mreža, ali mi nikad ne bi palo napamet da pozivam na prijetnje bilo koje vrste prema gđi. Simović, već i ovom prilikom upućujem poziv nadležnim institucijama države Bosne i Hercegovine, uključujući i Ministarstvo sigurnosti da u skladu sa procedurama ispitaju koliko su ovakve objave narušavanje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, jer prema članu 6. ovog Zakona ‘nepoštovanje zastave Bosne i Hercegovine predstavlja kažnjivo djelo'”, naveo je Bezdrob.

S druge strane, dodaje Bezdrob, ukoliko je Simović primila ozbiljne prijetnje poziva i nju i državnog ministra Nešića da poštuju procedure kod prijavljivanja prijetnji tako što će ih prijaviti nadležnim policijskim procedurama, jer Ministarstvo sigurnosti nije adresa ni mjesto na kome se to vrši.

“A posebno to nije kabinet ministra i populističko fotografiranje i targetiranje mene i mojih poslovnih aktivnosti. Da li ovo znači da će ministar Nešić od sada primati svakog onog kome na društvenim mrežama stigne neprimjerena prijetnja sa poznatog ili nepoznatog profila. Ukoliko državni ministre Nešiću želite biti kavalir (fr. chevalerie) odnosno odlikovati se viteštvom kao idejom koja se u starim vremenima koristila za muškarce koji su se časno borili i ophodili kao zaštitnici domovine i obespravljenih, onda to činite u duhu pravog viteza, a ne zloupotrebljavajući zajedničke državne resurse o trošku građana ove zemlje. Dakle, izvolite pružiti privatnu zaštitu i podršku gđi. Simović i uradite to o svom trošku, a nikako zloupotrebljavajući službenu funkciju i resurse ministarstva države Bosne i Hercegovine”, naglašava Bezdrob.

Dodao je i da su Simović veoma srdačno pružili ličnu podršku i gostoprimstvo u svim njihovim fitnes centrima u gradu Sarajevu i bili obradovani njenim dolascima na profesionalne treninge.

“Upravo da bismo širili razumijevanje i poštovanje, kao što smo zatečeni i šokirani da je na te geste odgovorila provokativnim porukama mržnje i nepoštovanja usmjerenim protiv naše zajedničke države vrijeđajući tako sve one koji s ponosom nose pasoš Bosne i Hercegovine. Gospodine ministre Nešiću, država Bosna i Hercegovina pripada svima nama i neprimjereno je njene ustanove koristiti za ovakve vanproceduralne aktivnosti i providni protekcionizam, posebno ako se ima u vidu činjenica da je gđa. Simović na tako bizaran način iskazala vrijeđanje simbola i zastave te države čiji pasoš nosi podjednako kao i vi”, dodaje on.

Na kraju je pohvalio Nešića zbog fotografije koju je objavio sa susreta sa Simović.

“Na fotografiji koju ste objavili iz vašeg Kabineta zajedno sa gđom. Simović ste ipak pokazali državne simbole Bosne i Hercegovine, a ne nezakonite provokatorske uratke. To je pozitivan korak koji mi daje nadu da niste neki privatni već državni ministar Bosne i Hercegovine i nadam se ćete s tim u skladu nastaviti obavljati svoje ustavom propisane obaveze zaštite i sigurnosti države. Upravo na to sam violinistici Simović pokušao skrenuti pažnju da nije dobro vrijeđati državu u kojoj živi i s čijom pasošom putuje, a to ovom prilikom poručujem i vama”, zaključuje Bezdrob.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x