Vjetrenica


Čuli smo svi za pećinu Vjetrenicu, zar ne?

Sjećam se ja tog gradiva još iz osnovne škole, od koje je prošlo, pa reći ću samo, jako dugo.

   Naime, pećina Vjetrenica je najveća i po biološkoj raznolikosti najbogatija pećina u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi na jugu Hercegovine, u Popovom polju, i pripada Općini Ravno. Ukupna dužina same pećine iznosi 7 kilometara, a za turističke posjete je otvorena još prije 1940. godine.  I da ne bih duljila sa informacijama i brojkama, ovdje ću stati. Ipak, to sve dobija jedan sasvim novi smisao, kada se svi ti djelići sastave u jednu predivnu cjelinu, prilikom posjete ovom čudu prirode.

Moram da napomenem, da je ovo samo jedan subjektivni doživljaj viđenog. Oduševljenje je, vjerovatno, jedini pravi opis. Neću vam otkrivati previše, jer uistinu i ne umijem, osjećaji su to, koje nikad nije lako dostojno opisati.

Osjećati, to je ustvari jedino i bitno, bilo gdje, i bilo s kim da ste! A mi smo sadržaj pećine, upijali svim čulima.

Stoga ću iznijeti samo nekoliko tehničkih činjenica, koje se odnose na samu posjetu i obilazak pećine.

   Dakle, ulasci su organizovani na svaki puni sat vremena, u vremenskom periodu od 09h do 14h, uz pratnju vodiča. Šetnja kroz pećinu traje nekih 40ak minuta, tokom kojih ćete, ako se odlučite za posjetu ovom prirodnom blagu u našoj zemlji, sasvim sigurno uživati.

Ukoliko imate želju pobjeći negdje, neka to bude svih, za turiste dozvoljenih 700m dubine pećine Vjetrenice, gdje ćete na kraju moći pozdraviti i čuvenu Čovječiju ribicu.

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x