Vratio se iz Austrije i pokrenuo biznis u BiH: Ovdje vidim puno više mogućnosti

Mato Janjić, tridesetrogodišnjak iz naselja Jenjić pokraj Orašja, djetinjstvo i školske dane proveo je u Austriji, no prošle godine vratio se u Bosnu i Hercegovinu. Odlučio je baviti se stočarstvom te je u samo godinu dana otvorio svoju farmu krava koje dnevno daju i do 1.000 litara mlijeka.

Mato je inženjer poljoprivrede te kaže da se oduvijek htio baviti stočarstvom, odnosno govedarstvom, trenutno ima 34 krave na muži, a sveukupno 52, uključujući junice i telad.

Emir Pirić odrastao je u SOS selu, a danas ima IT kompaniju sa preko 20 zaposlenih

– Prošle godine sam se vratio u Bosnu, jer vidim ovdje puno više mogućnosti za razvoj mljekarske proizvodnje nego u Evropskoj uniji – navodi.

Prehrana krava na Matinoj farmi nešto je drugačija od ostalih, jer on ne koristi sijeno. Naime, krave žele konstantnu prehranu, ne želi promjene, a problem kod sijena je taj što farmeri uobičajeno na raspolaganju imaju različite kvalitete.

– Kod mene se obrok bazira na 30 kg kukuruzne silaže, 10,3 kg koncentrata, 1,30 kg slame plus premix, kvasac, kiselina, to je još dodatne pola kile – pojašnjava Janjić.

Ovakav način prehrane te samo Matino poznavanje i genetike, jer se u prošlosti bavio i time, daju za plod izrazito kvalitetno mlijeko. Njegove krave dnevno daju u prosjeku oko 30 litara mlijeka, a neke čak i do 60. S godinama planira i proširiti farmu.

– Za budućnost imam plan, za 6-7 godina da se proširim na 120 krava s dva muzna robota – kazao je.

Za sada Mato ima jednog pomoćnika, no ističe kako su i mještani uvijek tu ako treba pomoći te je Matina priča zaista dokaz da se i u Bosni i Hercegovini može uspjeti isključivo svojim trudom i radom, ali i ukoliko zaista volite ono što radite.

Federalna.ba

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Vratio se iz Austrije i pokrenuo biznis u BiH: Ovdje vidim puno više mogućnosti […]

[…] Vratio se iz Austrije i pokrenuo biznis u BiH: Ovdje vidim puno više mogućnosti […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x