Vrbnik na ostrvu Krk – grad najužih ulica na svijetu

Podijelite ovaj članak:
Vrbnik je jedno od najpoznatijih mjesta na ostrvu Krku, uz Bašku, Malinsku i grad Krk. Poznat je po svojoj glagoljaškoj baštini i čuvenoj narodnoj pjesmi osebujne melodije i sadržaja.
Vrbnik se poput drugih starih kaštela smjestio visoko na gotovo 50 metara iznad mora, na posebnom mjestu, hridi koja doslovno uranja u more. Uz Šilo u Dobrinjštini jedino je veće mjesto na istočnoj obali ostrva Krka i u njemu živi nešto više od 1.200 stanovnika. Stanovnici su se kroz istoriju uglavnom bavili poljoprivredom, a manje pomorstvom i ribarstvom i to od 1100. godine.
Najpoznatiji proizvod ovog kraja i vrbničkog polja je vino zlatno žute boje koje je već postalo poznato daleko izvan hrvatskih granica. Radi se o vrbničkoj Žlahtini. Prema pričama mještana, prije nego je vino postalo slavno, na Vrbničkom polju su se uzgajale žitarice za prehranu višečlanih obitelji. Prije su obitelji, bar u ovom kraju, imale mnogo djece. U takvim uvijetima lozu su uzgajali uz rubove polja jer tržišta nije ni bilo pa za velikom proizvodnjom nije bilo potrebe. Vinovu lozu uzgajali su uglavnom za vlastite potrebe.
Vrbnik je jedno od najstarijih mjesta na ostrvu Krk. U njemu prevladavaju uske uličice, a jedna od najužih ulica na svijetu nalazi se upravo ovdje, u Vrbniku, a to je ulica Klančić, čiji najuži dio iznosi nešto više četrdesetak centimetara. Ulice su građene po starom principu gradnje, kroz neke ulice automobili ne mogu prolaziti, a osim automobila, ne mogu proći čak ni neki ljudi jer su jednostavno preuske.
Kan vara en bild av natur
Dario Jakešević

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x