Vukanović poručuje: Konaković i Nikšić su odgovorni za krizu, neka polažu račune

Podijelite ovaj članak:

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine podiže napetosti. Tim povodom predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik je sazvao sjednicu svih predsjednika parlamentarnih stranaka u RS. Nebojša Vukanović u Danu uživo govorio je o novim tenzijama u našoj zemlji, ali i da li se odazvao Dodikovom pozivu.

“Nisam nikada bio na sastanku sa Miloradom Dodikom i na to sam jako ponosan. S druge strane, naša sekretarica je jutros u 8 na email dobila poziv, sastanka je bio u 13 i 30 sati. Mi nemamo helikopter kao Dodik. Sve i da smo imali dobru volju nismo mogli da stignemo. No, svakako poznat je naš stav da Dodik uvijek kada je veliko fiinasijsko iskušenje za RS nađe način za neku vještačku krizu. Mi nismo nikada učestvovali u njegovim režiranim predstavama, tako nismo ni ovoga puta. Sastanak sa Dodikom je samrtni zagrljaj anakonde za opoziciju i to je tako svaki put kada ima sastanak sa njim”, kazao je Vukanović.

Vukanović oštro prokomentirao i lidere tzv. “Osmorke”.

“Smatram da bi bilo prirodnije da je pozvao svoje koalicione partnere Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića na sastanka. Sa njima je formirao vlast. Najavljivali su da će sve cvjetati. Ne znam što zove nas, neka zove svoje partnere. Nikšić i Konaković su najodgovorniji za ovu krizu i oni trebaju da polažu račune narodu. Kada sam ih upozoravao ko je Milorad Dodik i da ćemo svi ispaštati, bio sam usamljen”, kazao je Vukanović.

Potom je dodao:

“Dodik je neka vrsta kameleona političkog koji je nekada bio veliki proamerički igrač, pa sada glumi rusofila. Nekada je bio protiv Erdogana, a onda je postao manji od makovog zrna. Jutros sam bio u Poreskoj upravi i zatekao sam veliki broj ljudi koji su nekada porez na imovinu plaćali 150 KM, a sada je Trebinje povećalo to za 300 posto. Vlada jedan opšti haos i anarhija. Skidaju kožu sa leđa građanima. Poskupila je struja, voda, porez… Parking 1.600 maraka košta. U većini gradova jeftinije iznajmiti garsonjeru nego u Trebinju parkirati automobil. Nije im smetao Ustavni sud kada se mene gazilo, a sada im to smeta i prave populističke predstave”.

Na pitanje voditeljice da li smatra da su ovo ponovo neke “dimne bombe” Milorada Dodika, Vukanović je kazao:

“Mi smo Amerika i onda možemo da dajemo ultimatume. Van klišea sam i dok god se političke elite ne skinu sa vlasti, mi ćemo se vrtiti u krizi. On će usvajati neke odluke na NSRS, pa će zatezati konopac, opet će se pričati o blokadi sa Federacijom, policijom na granici… No, sve će to proći za deset dana. Ostat će samo prah i pepeo od ove zemlje. Svakome je preko glave ovih režiranih predstava”, smatra Vukanović.

U emisiji Dan uživo, Vukanović je prokomentirao i sudca Zlatka Kneževića te kazao da li je na njega vršenj neprimjeran pritisak.

“Sigurno da jeste i nije mi ga žao. Svaka presuda višemilionska u imovinskom predmetima kupuje se u Ustavnom sudu kao na pijaci. Taj sud je odavno izgubio legitimitet. Sudije su imenovane političke. Ne sjede u njima pošteni ljudi, najbolji pravnici… Uvijek sam bio legalista i svaku sam presudu Ustavnog suda koja je bila i protiv mene, ma koliko nepravedna, sam ispoštovao. Samo kažem da ne rade po pravdi nego političkoj volji. Za ovo što nam se dešava najviše odgornost nose stranci koji su omogućili ovako divlje ponašanje, nasilje, krađu izbora. Dodiku gledaju kroz prste i tolerišu i time ga motivišu. “Osmorka” je napravila sa njima vlast iako sam ih molio i rekao da znaju kakav je Dodik. Oni su vidjeli u njemu novu energiju, e ti koji su vidjeli novu energiju treba da izađu pred narod pa da podnesu račune”.

No, postavlje se pitanje da li će nova dešavanja poljuljati koaliciju na državnom nivou.

“Ogroman novac kojim raspolaže Milorad Dodik, od njega imaju interesa pojedini u Federaciji. Uvijek sam svjedočio istinu, ali ako vi pravite pakt sa đavalom, nakon svih uvreda na račun Bošnjaka i muslimana, povlačite poteze gdje on ima direktnu korist, onda znate da ste vi izdali zemlju. Nosite odgovornost kao i Dodik. On isto radi već više od 10 godina”, kaže Vukanović.

N1

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Vukanović poručuje: Konaković i Nikšić su odgovorni za krizu, neka polažu račune Post Views: 2 […]

[…] Vukanović poručuje: Konaković i Nikšić su odgovorni za krizu, neka polažu račune […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x