Vunene čarape iz Šerića griju noge u Londonu i Parizu

Vunene čarape koje izrađuju članice Sekcije “Žene za tradiciju”  Kulturno umjetničkog društva “Modrački mornari” iz  Šerića, postaju sve popularnije širom granica Bosne i Hercegovine. Tome svjedoče sve češću zahtjev za čarapama iz inostranstva.

Ova sekcija njeguje tradiciju, stare zanate i prenosi ih sa starije na mlađe generacije kako se tradicija ne bi ugasila. Članice sekcije rade vezove, heklanje, pletenje, šivanje, keranje, tkanje, spremanje starinskih jela. Ovih dana posebno su zanimljive njihove vunene čarape koje su odavno poznate van granica BiH.

“Domaća je vuna naša, odnosno, sa naših lokalnih planina i od ovčara Vlašića i ostalih. Vrlo malo ima uvoza iz Srbije. Radimo čarape i štucne, nekada sa šarama koje su se koristile kod nas lokalno, ali više se traže ove malo modernijeg izgleda sa vezom ili nekom šarom koja će ih učiniti malo drugačijim”- pojašnjava nam Sanela Čičkušić, predsjednica Sekcije.

Ono što je zanimljivo za vunene čarape, to je njihov uticaj na ljudsko zdravlje. Primjera radi, spavanje u vunenim čarapama ima sposobnost da uspostavlja pravilnu tjelesnu termoregulaciju u našem organizmu. Vunene čarape podstiču cirkulaciju krvi u nogama. Spavanje u vunenim čarapama nam pomaže da brže utonemo u san, sprečava pojavu noćnog znojenja i napade valunga kod žena u menopauzi.

“Vunene čarape pomažu da se na stopalima zadrži njihova prirodna vlaga, naročito tokom zime, a to sprečava sušenje i pucanje kože na stopalima. U vunenim čarapama je prijatno spavati i tokom ljeta, jer one nas zimi griju, a ljeti hlade. Imaju i antibakterijsko dejstvo, sto isključuje mogućnost pojave bakterijskih, pa čak i gljivičnih infekcija na nogama”- objašnjava Sanela i dodaje da je za izradu jednih čarapa, potrebno dva dana. Posebo su zanimljivi i atraktivni privjesci čarapice.

(VIDEO) Srna prilazi lovcu da mu se zahvali

“Mi smo prepoznatljive vezilje tako da na sve svoje proizvode stavljamo svoj pečat, vez, pa tako i na vunene čarape. Naši kupci su oduševljeni kvalitetom izrade i vune. Našim rukotvorinama čuvamo našu tradiciju ručnog rada,  a time i podržavamo te stare zanate da ne izumiru,  kako mi izradom tako i vi kupovinu istih. Zato radimo svi na promociji i očuvanju naše kulturne baštine i trebamo  podržati jedni druge”- smatra Čičkušić i poručuje da kupovinom ovog ručnog rada, pomažemo budžet nzaposlenih, ali iznimno vrijednih seoskih žena. Kupovina se može obaviti preko društvenih mreža, e-mailom [email protected] ili na broj telefona +38762139041.

Balans

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x