Za čast nepoznate žene stavio život na kocku

Podijelite ovaj članak:

Prilikom pada Osmanskog carstva i ulsaka francusko-britanske vojske u grad Maraš jedan prodavač mlijeka je ispalio na njih prvi metak i tako je počeo otpor okupatoru koji je na kraju i protjeran.
On je vidio kako francuski oficir pokušava skinuti hidžab sa glave jedne turkinje, pucao u njega, a zatim nestao u sokacima. Prema izvorima, pokušaj okupacije Marša počeo je 22. februara 1919. kada su britanske okupacione snage pod komandom pukovnika Maxa Andriya ušle u grad. Nakon 8 mjeseci britanske okupacije, Marš je 29. oktobra 1919. godine okupirala francuska vojska. Mljekar Sütçü İmam, koji je radio u maloj trgovini, uzeo je svoj pištolj i ispalio prvi metak u neprijatelja 31. oktobra 1919. godine.
Turci su jako odani jedni drugima, skrivali su ga i prebacivali od mjesta do mjesta, tako da je preživio i dočekao oslobođenje.

U čast Sütçü İmamu, na trgu Uzunoluk gdje je prvi metak ispaljen, postavljena je bista i fontana, a na trgu Kıbrıs izgrađen je “spomenik oslobođenju”. Nakon 1980. godine, pod vojnom vlašću, Sütçü İmamov mezar u avliji džamije Čınarlı pretvoren je u turbe, koje posjećuje veliki broj turista.

Ime junaka živi u njegovom gradu kroz Sütçü İmam Univerzitet, kvart, ulice i škole. Postoji stotine knjiga i časopisa napisanih u ime Sütçü İmama, uključujući i akademska istraživanja.

Subscribe
Notify of

4 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Za čast nepoznate žene stavio život na kocku Post Views: 13 […]

[…] Za čast nepoznate žene stavio život na kocku […]

[…] Za čast nepoznate žene stavio život na kocku […]

[…] Za čast nepoznate žene stavio život na kocku […]

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x