Za sutra najavljeno obilježavanje 31. godišnjice zločina nad logorašima na lokalitetu Korićanske stijene

Podijelite ovaj članak:

Manifestacija obilježavanja i pamćenja 31. godišnjice strijeljanja 224 logoraša, na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, bit će upriličena sutra, 21. augusta.

Organizatori manifestacije su članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni Savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša “Prijedor `92.”, Udruženje logoraša Kozarac, te Udruženje porodica poginulih i nestalih “Vrbanja – Kotor Varoš” Travnik.

– Zločin nad logorašima su počinili pripadnici Interventnog voda policije RS iz Prijedora, uz izgovor ”da logoraše vode na razmjenu“. Po dolasku na lokaciju Korićana, zločinci odvode grupe logoraša nad ponor, a zlodjelo otpočinju naredbom logorašima da se poredaju i kleknu nad ponor Korićanskih stijena. Pucnjevima u leđa logoraša, i uz povike pripadnika policije da oni ovdje mjenjaju ”mrtve za mrtve, i žive za žive“, po drugi put ih ubijaju padom u ponor Korićana, a treći put ubijaju preživjele, bacanjem bombi za njima u ambis – podsjećaju organizatori manifestacije.

U cilju nastavka borbe za zajedničku državu, dodaje se u saopštenju, za sve one koji je takvom i osjećaju, pozivamo sve aktere, domaće i strane, da daju svoj aktivan doprinos i podršku radu Savezu, a u tom smislu najbitniji momenat je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture.

– Samo zajedno, udruženim antifašističkim snagama, ćemo pobjediti u iskonskoj borbi između dobra i zla. Udružimo se u dobru i svijetloj istini, a ne u mraku srednjovjekovnih shvatanja i dogmi – poručuju iz Saveza logoraša BiH.

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Za sutra najavljeno obilježavanje 31. godišnjice zločina nad logorašima na lokalitetu Korićansk… Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x