Zabrinjavajući trend među mladima: Konzumacija “snusa” i nargile

Snus definitivno po svojim karakteristikama nije droga, ali s druge strane nije ni cigareta.

Snus je sitno mljeveni duhan, pakovan u minijaturne kesice poput filter kesica u kojima je upakovan čaj. Po nekim izvorima i autorima, dobar je za odvikavanje od pušenja, drugi autori tvrde da je čak opasniji od cigareta, a pošto je lako dostupan, sve više ga koriste mladi. Otkud u slobodnoj prodaji kod nas, na to pitanje niko nema konkretan odgovor.

Čudnije od svega je što ovaj proizvod nema zvaničnu dozvolu za promet i prodaju, jer bi u tom slučaju bio akcizna roba s obzirom na sastav.

Globalna duhanska industrija ga je promovisala kao nešto što je manje štetno, manje opasno od cigareta, i da je svojevrsno sredstvo za odvikavanje od pušenja, a ništa od toga nije tačno, jer su studije pokazale potpuno suprotno.

Kada je u pitanju potencijalna ovisnost o “snusu”, ona je ista, ako ne i veća nego kod ostalih dimnih duhanskih proizvoda, jer je mnogo veća koncentracija nikotina u snusu nego u većini cigareta.

Druga pošast među mladima, upotreba nargile, koja je sve više zastupljenija među mladima širom svijeta.

Brojne međunarodne institucije zadnjih godina ukazuju na štetne efekte koje upotreba nargile ostavlja na zdravlje, ali ipak mnoge zemlje, uključujući i  Bosnu i Hercegovinu o tome šute i ne pridaju tome itekako zasluženi značaj. Posebno zabrinjava činjenica da su konzumenti nargile najčešće mladi ljudi, učenici osnovnih i srednjih škola. Nargila je mladima postala određeni trend i način zabave, kojem se lako predaju, no sigurni smo da većina ne zna šta je to ustvari nargila i kakve sve potencijalne opasnosti nosi.

Upotrebom snusa te nargile ili šiše, osoba u svoj organizam unosi potencijalno kancerogene i otrovne materije koje ozbiljno mogu narušiti zdravlje.

Zabrinutost dodatno povećava rizik direktnog kontakta duhana sa sluzokožama kada govorimo o snusu, ali i sama količina duhana odnosno duhanskog dima koji osoba unosi u svoj organizam prilikom korištenja nargile ili šiše.

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), osoba se izlaže daleko većoj koncentraciji dima i otrovnih supstanci prilikom upotrebe nargile nego je to slučaj sa cigaretama.

Pogledajmo dio štetnih posljedica koje može prouzrokovati konzumacija nargile:

· Unos nikotina, supstance koja podstiče razvoj ovisnosti

· Duhanski dim koji udišete, u sebi sadrži štetne i potencijalno kancerogene materije koje se unose i upotrebom cigareta

· Povećan je rizik za razvoj karcinoma pluća i grla, razvoj hroničnih oboljenja disajnih puteva, srca i krvnih sudova

· Sagorijevanjem uglja koji zagrijava duhan u nargili nastaju visoke koncentracije karbon monoksida, metala i kancerogenih materija što pored štetnih supstanci iz duhana, dodatno povećava potencijalni rizik i štetu po zdravlje

· Aromatizirani duhan i arome koje se koriste prilikom pušenja nargile, otpuštaju dodatne potencijalno kancerogene i otrovne materije koje povećavaju rizik za pojavu karcinoma usta

· Boravak u zadimljenoj prostoriji ugrožava zdravlje i potencijalno izlaže organizam otrovnim i kancerogenim supstancama

Količina dima zavisi od načina pušenja, količine dima koji osoba uvlači u pluća, trajanja zadržavanja dima u plućima, trajanja same seanse (perioda koliko osoba koristi nargilu tokom dana). Svaki od pomenutih faktora bitno povećavaju koncentraciju štetnih materija te vrijeme i stepen izloženosti.

Važno je istaći da u Bosni i Hercegovini nije provedena ozbiljna analiza ili istraživanje koje bi dalo egzaktne podatke o upotrebi nargila među mladima, ali stav je da je ova pošast široko rasprostranjena.

Još je manje informacija koje govore o vrstama duhana koji se koriste, sadržaju smjesa koje se distribuiraju i dostupne su u nargila barovima, standardima čišćenja i održavanja opreme i slično.

Da li je pasivno udisanje dima opasno?

Apsolutno! Kao i kod pasivnog izlaganja duhanskom dimu cigareta, izlaganje dimu koji nastaje upotrebom nargila je također opasno i štetno. Dakle, odlazak sa prijateljima u nargila barove i boravak u zadimljenim prostorijama izlaže vas duhanskom dimu i štetnim supstancama koje se tu nalaze.

Čuvajte svoja pluća i svoje zdravlje, izbjegavajte pretjeran boravak u zatvorenim prostorima, uživajte u druženju, bavite se sportom, uživajte u prelijepoj prirodi Bosne i Hercegovine.

 

G. Admir
G. Admir
Articles: 126
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x