Zahtjev za zaustavljanje veličanja Draže Mihailovića u Crnoj Gori

Podijelite ovaj članak:

Osuđujući parastos u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i učešće predstavnika vlasti u Nikšiću u pomenu četničkom vođi Draži Mihailoviću, 13 nevladinih organizacija zatražilo je od institucija u Crnoj Gori da postupe u skladu s Ustavom i zakonom kojima se zabranjuje izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

“Svaki vid javnog veličanja Draže Mihailovića podstiče nacionalnu i vjersku mržnju prema Bošnjacima i Muslimanima. Svako promovisanje četničke ideologije vrijeđa sve građane Crne Gore koji žele život u građanskom društvu u kojem se poštuju ljudska prava svih”, navodi se u saopštenju grupe NVO.

Sveštenici SPC su organizovali parastos u Sabornom hramu u Nikšiću i u selu Žlijebi kod Herceg Novog 17. jula, na dan kada je Mihailović strijeljan 1946. godine nakon suđenja za ratne zločine i saradnju sa okupatorom tokom Drugog svjetskog rata.

Tada je poručeno da je Mihailović “žrtva koju treba vratiti u udžbenike”. Crkvenom činu u Nikšiću prisustvovali su čelnici opštine, predsjednik Marko Kovačević i šef parlamenta Nemanja Vuković.

Nevladine organizacije su u saopštenju ocijenile da se tada čuo “niz opasnih ekstremističkih i anticivilizacijskih poruka”.

NVO su podsjetile da je Draža Mihailović, preko svojih komandanata, rukovodio operacijom etničkog čišćenja Muslimana na sjeveru Crne Gore.

Dodaju da su četničke jedinice sarađivale sa okupatorom prilikom svih velikih ofanziva na pripadnike Narodno oslobodilačke borbe, kao i sa ustaškim režimom tzv. Nezavisne države Hrvatske, te provodile represiju nad civilnim stanovništvom.

“Pozivamo sve društvene aktere da se jasno suprotstave ne samo reviziji istorije, već i promociji javnog narativa koji ima za cilj da izbriše suštinsku razliku između pobjednika u Drugom svjetskom ratu i saradnika Hitlerove fašističke koalicije, a sve u cilju oživljavanja velikonacionalne fašističke ideologije”, ističu 13 organizacija.

U saopšetnju se napominje da je parastos održan predvodniku vojne formacije, koja je zbog svojih zločina i otvorene kolaboracije sa fašističkim i nacističkim okupacionim snagama delegitimisana od strane svih saveznika, pa čak i od posljednjeg jugoslovenskog kralja Petra Karađorđevića.

Saopštenje potpisuju nevladine organizacije, između ostalih Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje, Centar za istraživanje i monitoring i Centar za ženska prava.

RSE

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Zahtjev za zaustavljanje veličanja Draže Mihailovića u Crnoj Gori Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

[…] Zahtjev za zaustavljanje veličanja Draže Mihailovića u Crnoj Gori […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x