Zapad izgubio strpljenje: Spremaju smjenu Dodika

Podijelite ovaj članak:

Vodeće zemlje Zapada prvi put ozbiljno su počele razvijati scenarije o tome kako bi Republika Srpska mogla izgledati bez Milorada Dodika, što je jasan znak podrške visokom predstavniku Christianu Schmidtu da smijeni Dodika s pozicije predsjednika RS i da mu zabrani političko djelovanje, saznaje N1 iz dobro obaviještenih međunarodnih krugova.

Schmidt ima punu podršku Zapada da pojača pritisak na Dodika kako bi mu bilo jasno da će biti uklonjen iz političkog života, a jedini način da se to ne desi je da predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a hitno obustavi anti-državno djelovanje.

Nakon što su mu godinama ostavljali prostor i vrijeme da prestane sa secesionističkim aktima i podrivanjem ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, konačno se steže obruč oko Dodika. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija gube strpljenje. Sada su prvi put jedinstvene u stavu da je Dodik prešao crvenu liniju i da njegovi antiustavni potezi ne mogu proći nekažnjeno, jer on svojim nerazumnim i opasnim djelovanjem ugrožava mir i daytonsku strukturu BiH, rekli su za N1 diplomatski izvori bliski zapadnim silama.

N1

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Zapad izgubio strpljenje: Spremaju smjenu Dodika Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x