Zašto akademik, Enes Karić, čestita praznike kršćanima i jevrejima

Podijelite ovaj članak:
“Već godinama u Bosni i Hercegovini imamo s naše ‘muslimanske’ ili naše ‘islamske strane’, tu i tamo, glupe i priproste komentare o obilježavanju (ili našem muslimanskom čestitanju) Božića, Nove godine, puštanju Djeda Mraza u obdaništa i škole, i tako dalje.
Uvijek sam se gnušao nad tom našom glupošću. Ovamo nam državu svode na nulu, a mi svoj razum, ako smo još pri njemu, trošimo na stvari koje u Bosni i Hercegovini nikada nisu bile problem. Pa, molim vas lijepo, još davno Bašeskija govori o zajedničkim kršćanskim i muslimanskim svečanostima u Sarajevu! Nadalje, molim vas lijepo, u Kur'anu na više mjesta Bog oglašava da On nije htio da čovječanstvo bude jedne vjere! Bog to različito čovječanstvo poziva da se ‘natječe u dobru’. U Kur'anu Bog nije nigdje nazvan muslimanskim Bogom! Bog je u Kur'anu imenovan kao ‘Bog /Gospodar/ svih svjetova!’ Dakle, Bog je htio različito čovječanstvo koje se natječe u dobrim djelima!”, pojašnjava i nastavlja.
A zar nije dobro djelo ako mi, ako vi, kažete katoliku ili pravoslavcu: ‘Sretan Ti Božić!’ ‘Sretna Ti Nova godina!’ Ma nećeš, brate muslimane i sestro muslimanko, izići iz dina ako kršćaninu, pravoslavcu ili katoliku, prirediš tih deset sekundi radosti. I kupiš mu dobar poklon, kilogram rahatlokuma, naprimjer! To je jedna stvar koju sam htio reći, s velikom tugom i bolom.
A druga je: Ne znaju mnogi muslimani da i mi muslimani imamo pravo obilježavati rođenje Isaa el-Mesiha, sina Merjemina (Isusa Krista sina Djevice Marije). Pa, molim vas ja sve lijepo, molim vas iz srca, poslušajte sljedeće: Nijedno rođenje niti jednog Božijeg poslanika u Kur'anu, u koji mi muslimani vjerujemo da je doslovna Božanska Riječ, nije tako detaljno i tako uzvišeno opisano kao što je to slučaj sa rođenjem Isaa el-Mesiha (Isusa Krista)!”, piše akademik.
Kad sam bio na specijalizaciji u Kairu, bio sam u velikoj džamiji Al-Azhar i slušao te odjeljke Kur'ana iz sure Merjem, i vidio da oko mene, u safovima, stotine ljudi, stotine muslimana, ridaju dok učač (karija) anđeoskim glasom uči te odlomke Kur'ana o Isau el-Mesihu i Časnoj Djevi Merjemi.
Pa, za Boga miloga, Isa el-Mesih je i naš, Časna Merjema je i naša! I zašto bi nama muslimanima trebalo da smeta to što ih kršćani (katolici, pravoslavci, kopti…) rođendanski štuju i što ih u svojim dogmama imaju – ne uvijek kao mi muslimani – ali ih imaju i vole i poštuju. A ni mi ih ne kudimo, kao što svi znate. Ponavljam, Bog je htio različito čovječanstvo, religijski, jezički, kulturalno, rasno! Ne budimo protiv Božije volje. Islam znači predanost Volji Božijoj!”
Enes Karić, akademik
Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

I may need your help. I've been doing research on gate io recently, and I've tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x