Zašto je izraelska demokratija bitna a palestinska nije?

Kada je Hamas 2006. godine pobijedio na parlamentarnim izborima Carter centar i Nacionalni demokratski institut su objavili da su izbori bili mirni, istinski demokratični te u duhu kompetitivnosti. Posmatrači u ime Carter centra su bili bivši predsjednik SAD Jimmy Carter, bivši predsjednik Albanije Rexhep Meidani, bivši premijer Švedske Carl Bildt i bivša ministrica vanjskih poslova Španije Ana Placio. 

Iako su i drugi posmatrači, pored pomenutih gore, ocijenili izbore kao fer i poštene, SAD, Izrael i Zapad su odbacile rezultate ovih izbora. Optužujući Hamas za terorizam, Kvinta Bliskog Istoka im je postavila tri uvjeta kako bi ih priznala: priznavanje Izraela, poštivanje do tada potpisanih sporazum između Izraela i PLO i osuda terorizma. Kao odgovor na zahtjeve, Hamas je također postavio neke uvjete kako bi priznali Izrael: poštivanje prethodnih sporazuma od strane Izraela, zaustavljanje svakodnevnog ubijanja Palestinaca,povratak protjeranih Palestinaca od 1948. do danas. 

Umjesto razmatranja ovih zahtjeva, Izrael i međunarodna zajednica su pomogle Palestinskoj samoupravi predvođenoj Fatahom da svrgnu sa vlasti Hamas na Zapadnoj obali. Kada istom metodom nisu uspjeli u pojasu Gaze, okupaciom su se ljudi pokušali okrenuti protiv Vlade što u konačnici nije dalo rezultata.

Sa druge strane, kada izraelski ekstremisti osuđeni za djela povezana sa fašizmom, rasizmom i nasiljem protiv Palestinaca i sekularnih Jevreja osvoje mandat u parlamentu i postanu dio Vlade, tada dobivaju čestitke od inostranih idera. 

Posljednja Vlada Izraela, koja se smatra najektremnije desno orijentirana, ima dvojicu ministara Itamar Ben-Gvir i Bezalel Smotrich, koji otvoreno brane ubijanje i etničko čišćenje Palestinaca. 

Ben-Gvir i Smotrich zagovaraju da se zakonom olakša izraelskim snagama ubijanje Palestinaca. Prvi je više puta ponavljao kako se zalaže za prebacivanje beduina i izraelskih Palestinaca u neku od susjednih arapskih zemalja. Ni ovo nije bilo dovoljno da se bojkotuje izraelska Vlada  u kojoj ovaj dvojac igra značajnu ulogu. Naprotiv, predsjdnik SAD Joe Biden i premijer Velike Britanije Rishi Sunak su čestitali Netenjahu na formiranju nove Vlade te najavili nastavak dobrih odnosa sa Izraelom. Ovim izjavama se također pridružio i šef vanjske politike EU Josep Borrell.

Kada je Hamas osvojio izbore 2006., Carter je savjetovao administraciju SAD da prihvati rezultate i dopusti im formiranje Vlade. Na kraju se postavlja pitanje zašto je izraelska demokratija bitna a palestinska nije? Jedan od odgovora je da Izrael dijeli iste vrijednosti i kulturu sa SAD i Zapadom što više govori o Zapadu prije li to i sam prizna. 

Izvor: Middle East Monitor

0 0 votes
Ocjena članka

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Zašto je izraelska demokratija bitna a palestinska nije? […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x