Zašto su turisti iz Zaljevskih zemalja problem turskom lokalnom stanovništvu?

Dizanjem ruke, Abubakir je na Taksimu pozvao taxi koji je njemu i njegovoj porodici pružio traženu uslugu. U isto vrijeme, sa druge strane ulice je stajala Turkinja koja je bila frustrirana onim što je vidjela. Bez obzira što je dugo čekala taksista je uslugu pružio Abubakiru i njegovoj porodici.

Ovakvih primjera ima mnogo. Kako bi problem proširili globalno, Turci su na društvenim mrežama počeli objavljivati stvari u vezi ovog problema. Jedna korisnica TikToka se pohvalila kako je čak iskoristila prazana kofer da bi uhvaila taxi koji je treba odvesti na željenu adresu. 

Lokalno stanovništvo vidi turiste, pogotovo Arape, kao razlog manjka taksista. Stranci plaćaju i do deset puta veću cijenu koja je predviđena s tim da ostavljaju i velike količine bakšiša. Sa druge strane, lokalno stanovništvo se bori sa inflacijom i rastom cijena te na taj način gubi bitku sa strancima. Kako su i stranci shvatili da im taksisti uzimaju više nego što je određeno cjenovnikom, počeli su iznajmljivati privatne kombije.

S obzirom da je taksi lobi uspio da izbaci Uber sa tržišta ne preostaje mnogo opcija. Istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu je pokušao da stane u kraj ovom lobiju. Međutim, članovi vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) u gradskom vijeću su blokirali pokušaje gradonačelnika Imamoglua te je ovaj problem ostao neriješen.

Kako bi ublažili ono što se događa, gradska uprava je pojačala policijske kontrole a gradonačelnik je najavio da će se 2000 minibuseva pretvoriti u taksije. Ova usluga će početi u februaru kako bi olakšala život stanovnika Istanbula ali i drugih koji posjećuju ovaj grad. 

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x