Zejna Babić u tri mjeseca postala doktorica medicine i hafiza Kur'ana Časnog

Podijelite ovaj članak:

Pred komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiza Zejna Babić završila polaganje ispita iz hifza Kur'ana te i zvanično ponijela časnu titulu hafize. Pored hifza, Zejna je ove godine završila i Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu i postala doktorica medicine.

Zejna je u Nahli pohađala različite kurseve, a poseban uspjeh ostvarila je na kursu hifza Kur'ana. Svoj put učenja hifza je počela 2019. godine, a početkom radne 2020/21. godine je završila i kompletirala hifz Kur'ana. Iako ne govori i ne razumije arapski jezik, i pored svih studentskih obaveza, za manje od tri mjeseca naučila je 15 džuzeva Kur'ana napamet. Njena muhaffiza bila je hafiza Hajra Imamović Zulum.

U Sarajevo je doveo studij medicine, koji je nedavno okončala i time stekla čast i odgovornost da se bavi ovim humanim pozivom. Prije samo tri godine, slušajući ramazanske mukabele u Begovoj džamiji poželjela je da uči Kur'an tako tečno da zna nastaviti i pratiti učača kad čuje učenje neke sure ili ajeta. Tada nije znala ispravno izgovarati harfove, nije nosila hidžab, ali je čvrsto osjećala da je to moguće ostvariti.

Hafiza Zejna s članovima komisije i porodicom

O svom putu Zejna kaže:

“Sada mogu reći da je taj ramazan bio najveća prekretnica u mome životu do sada, te da nijedan period u životu nisam osjećala veću bliskost s Gospodarom. S hifzom započinjem u novembru 2018. godine, tada sam znala 30. džuz i još dvije kraće sure, koje sam naučila slušajući učače. Otprilike sedam dana nakon što sam započela s učenjem hifza stavljam svoj hidžab i tako je  još jedna želja za koju sam upućivala dove Allahu dž.š., ispunjena. Iskreno, nisam ni sanjala da bi se moje učenje novih stranica moglo tako brzo završiti, ali uz savjete i povjerenje hafize Hajre, u oktobru 2020. godine sam završila s učenjem novih stranica i započela proces utvrđivanja. Gospodaru ništa nije nemoguće. Možeš se umoriti, ali nikad ne odustaj od iskrene veze s Allahom. Nadam se da ću uskoro biti na mjestu muhaffize onima kojima je ljubav prema Kur'anu jača i veća od teškoće koja prati hifz”.

 

Mahalla.ba

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks. nimabi

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x