Zenički “Kineski zid”

Ovako je izgledao centar Zenice prije ravno pedeset godina. 

Na ovoj fotografiji iz 1973. godine vide se obrisi i konture nečega što će po izgradnji par godina kasnije postati najveći vezani stambeni kompleks u Zenici, i ostati takvim i danas dan.

“Kineski zid” koji predstavlja skup vezanih nebodera, nalazi se u samom centru Zenice i u njemu se nalazi preko pet stotina stambenih jedinica iz kojih se pruža pogled na glavni gradski trg, Trg Alije Izetbegovića, a sa druge strane pogled ukazuje na najmlađe i po mnogima najelitnije zeničko naselje Mokušnice i na GGM (Glavnu gradsku magistralu).

Sama izgradnja ovog najvećeg i najimpozantnijeg iza solitera u Zenici, trajala je od kraja 1971. do ljeta 1976. godine.

Soliteri su različite spratnosti, u intervalu od deset pa do sedamnaest spratova, a povezani su u tri funkcionalne grupe.

Naziv „Kineski zid“, dobili su od samih građana Zenice, jer je masivnošću i stilom neodoljivo podsjećao na kineskog “brata”, adresa na kojoj se navedeni soliteri nalaze je Mejdandžik, a soliteri imaju i individualne oznake, pored broja zgrade na ulici Mejdandžik imaju i oznake T-1 do T-10.

U Zenici je, prije nekoliko godina tik uz kompleks kineskog zida, izgrađena i moderna zgrada na spajanju ulica Mejdandžik i Talića brdo.

Reakcije na pojavu nove zgrade koja se bitno razlikuje od kontura u tom dijelu grada u Zenici su bile podjeljenje, meni kao autoru ovog teksta nova zgrada, popularna “Emona” se jako dopala.

Vi sami stvorite svoj dojam o istoj.

G. Admir
G. Admir
Articles: 124
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x