Znate li ko je Mubera Mujagić?

Podijelite ovaj članak:

Znate li ko je Mubera Mujagić?

U pismu kojeg je ‘80-tih godina poslala beogradskom NIN-u, tadašnja profesorica srpsko-hrvatskog jezika, rođena Sarajka, tražila je da se iz udžbenika izbace stihovi Petra Petrović Njegoša i Ivana Mažuranića. Smatrala je da stihovi “Gorskog vijenca” i poeme “Smrti Smail -age Čengića”, vrijeđaju muslimane.
U ispovijesti za beogradski nedjeljnik Intervjua iz 1985.godine,između ostalog, kazala je sljedeće:

“Stojim iza svojih riječi s razlogom i obzirom da je najmanja posljedica lošeg vaspitnog uticaja tih djela na mnoge generacije upotreba riječi ‘bula’, ‘vlah’, ‘turčin’ – u odnosu na teže ekcese koji se mogu javljati naročito u višenacionalnim sredinama.Na svojoj sam koži osjetila agresivnost šovinista različitih boja, te kako izgleda ometanje rada i života.”

Na stihove iz Njegoševog “Gorskog vijenca”:
“Nekrstu se gore usmrđeše…Odža riče na ravnom Cetinju…Zaudara zemlja Muamedom…Kako smrde ove poturice..”- odgovara:

“Ako se nekima kosa na glavi diže zbog mog prijedloga da se ovi stihovi ukinu, ima nas više kojima se kosa diže zbog ovakvih stihova.Smatram, objasnila je, da kod nekih ljudi, a pogotovo kod djece interpretacija ovih djela u ranom djetinjstvu može da stvori animozitete prema drugim ljudima i narodima sa zabludama, utoliko prije što kod nas postoje zablude i nimalo nisu rijetke identifikacije između Turaka i muslimana.”

Nakon toga pisma NIN-u nastala je ideološka haranga na Muberu Mujagić. Morala je napustiti školu u kojoj je radila. Praktično, tadašnji jugoslovenski režim ju je ostavio na ulici, a ponajviše ju je pogodilo što su je osudili kvaziintelektualci iz vlastitog naroda.
Jedino kojoj je pružio bilo kakvu pomoć od uglednih Bošnjaka bio je Adil-beg Zulfikarpašić.

Mubera Mujagić je umrla u siromaštvu 2008.godine.
Iako je bila nositelj raznih europskih nagrada za svoje poeme i radove.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Znate li ko je Mubera Mujagić? […]

[…] Znate li ko je Mubera Mujagić? Post Views: 0 […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x