Znate li priču o prvom zarobljenom tenku, kapetanu Senadu i Crnim labudovima

Podijelite ovaj članak:

Znate li, dragi čitaoci koji je prvi tenk zarobljen i izuzet u borbi, kojeg je naša časna Armija Republike Bosne i Hercegovine zarobila od VRS, na dan 10. 05. 1992. godine i ko je bio na čelu grupe odvažnih heroja?

Desilo se to, u jednom malom selu Zaseok nadomak Sapne. A vjerovali ili ne, zarobila ga je mala i odvažna grupica od petnaestak boraca iz herojskih Zaseoka, Goduša i Vitinice, na čelu hrabro predvođena herojem Odbrambeno-oslobodilačkog rata, rahmetli Mehdinom Hodžićem zvanim Kapetan Senad.

Tokom cijelog rata, tenk je služio odbrani ovih krajeva kao sastavni dio artiljerije 206. viteške brdske brigade.

Jedinica „Crni labudovi“ – 120.lahka brigada GŠ ARBIH, formirana je 10.05.1992. godine u mjestu Zaseok u općini Zvornik, danas općina Sapna u FBIH, kada su nakon pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića – Crnog labuda njegovi saborci donijeli odluku da jedinica dobije naziv “Crni labudovi“. Brojala je do 800 boraca. Prvi komandant, Senad Mehdin Hodžić, bio je član Specijalne antiterorističke jedinice u Ministarstvu unutarnjih poslova SFRJ. Kada je preuzeo komandu nad Crnim labudovima, dobio je nadimak “Kapetan Labud”. Kapetan Hajro Mešić je kasnije preuzeo komandujuću poziciju privremeno. Najuspješniji i najdugotrajniji komandant bio je brigadir Hase Tirić. Glavno područje djelovanja Crnih labudova bili su Konjic, Igman i Jablanica, a jedinica se borila i na ostalim ratištima u Bosni i Hercegovini, u zoni odgovornosti svih korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. 79 šehida jedinice „Crni labudovi“ časno je položilo živote za odbranu Bosne i Hercegovine, 345 ih je teže i lakše ranjeno a 22 su odlikovana najvišim armijskim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Znate li priču o prvom zarobljenom tenku, kapetanu Senadu i Crnim labudovima Post Views: 10.809 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x