Žrtve zahtijevaju vraćanje Kordića u zatvor na izdržavanje kazne

Podijelite ovaj članak:

Nakon skandalozne i prijeteće izjave presuđenog ratnog zločinca Daria Kordića, da bi „sve ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio“, Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo Međunarodnom rezidualnog mehanizma za krivične sudove, uredu predsjednika h.e. Graciela G. Santana, u kojem ih obavještavaju da je pomenuti ratni zločinac prekrišio odluku o prijevremenom puštanju na slobodu, te traže njegovo ponovno vraćanje u zatvor. U nastavku objavljujemo pismo u cjelosti:

Poštovana predsjednice,
Prije svega želimo da Vam se zahvalimo na dosadašnjem razumijevanju i podršci koju pružate žrtvama.
Posebno smo Vam zahvalni što s ogromnom pažnjom pristupate stavovima i mišljenjima žrtava, a u povodu zahtjeva presuđenika za izlazak na slobodu nakon izdržane 2/3 zatvorske kazne, imajući u vidu da presuđenici skoro u pravilu koriste ovu pogodnost kako bi što prije izašli na slobodu i nastavili napadati i vrijeđati žrtve.
U prilogu Vam proslijeđujemo LINK objavljen dana 10.06.2023. na kojem Dario Kordić, presuđeni ratni zločinac od strane ICTY kaže: „Kada me je pitao (prijatelj) je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata, ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka je sekunda vrijedila“.

Imajući u vidu da je tadašnji predsjednik ICTY-a svojom odlukom 24. maja 2014. godine, javnom i redigovanom verzijom odluke predsjednika o prijevremenom puštanju na slobodu Daria Kordića od 06. juna 2014. predmet BR. MICT-14-68-ES, objavljen 03. novembra 2014., pustio na prijevremenu slobodu Darija Kordića, smatramo da je ovom izjavom prekršena i diskreditirana navedena odluka i da je Darijo Kordić ovom izjavom pokazao da je obmanuo ICTY i austrijske vlasti, gdje je izdržavao kaznu zatvora od 25 godina.

Kada presuđenik koji je presuđen za najteže zločine, izađe 8 godina i 4 mjeseca ranije od presuđene kazne od 25 godina i onda nakon 9 godina kaže da bi sve ponovio, on ne samo da se ismijava međunarodnoj pravdi, vrijeđa žrtve, ruši međunarodni pravni poredak, nego je spreman da počini novi zločin i to nije obična prijetnja, to je utemeljena prijetnja, jer Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH i Sanja Vlaisavljević, ministrica u Vladi Federacije BiH podržavaju i afirmiraju ovog ratnog zločinca o čemu kontinuirano obavještavamo međunarodnu zajednicu u BiH, a koja ništa ne poduzima da bi zaustavila negaciju zločina i afirmaciju zločinaca i to od strane najviših dužnosnika naše države BiH.

Poštovana predsjednice, molimo Vas da iskoristite sve raspoložive mehanizme kako bi nas zaštitili i kako bi zaustavili kulminaciju negiranja i glorifikacije zločina i zločinaca. Danas dobijamo i otvorene prijetnje od Daria Kordića, da bi sve ponovio. Molimo Vas da razmotrite mogućnost da se Odluka od 14. maja i 6. juna 2014. godine revidira, da se Dario Kordić vrati na izdržavanje kazne od 1/3 za koju je prijevremeno oslobođen, piše u pismu Murat Tahirović, predsjednik Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Bošnjaci.net

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Žrtve zahtijevaju vraćanje Kordića u zatvor na izdržavanje kazne […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x