Zukorlić se sastao sa Konakovićem: “Srbija vidi Bosnu i Hercegovinu kao najbližeg susjeda i kao prosperitetnog i stabilnog partnera za saradnju, što je i politika vrha države.”

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja i potpredsjednik Narodne skupštine R. Srbije Usame Zukorlić sastao se u Domu Narodne skupštine Republike Srbije sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine NJ.E. Elmedinom Konakovićem. Zukorlić je na početku sastanka naglasio da su odnosi između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine opterećeni historijom i dodao da se politika Stranke pravde i pomirenja koju on predvodi, između ostalog zalaže za pomirenje i dugoročno ispravljanje odnosa između dva naroda i dvije države.

„Srbija vidi Bosnu i Hercegovinu kao najbližeg susjeda i kao prosperitetnog i stabilnog partnera za saradnju, što je i politika vrha države“, istakao je Zukorlić. Dodao je da je Bosna i Hercegovina najznačajniji privredni partner Srbije, kao i da je ekonomska saradnja veoma razvijena, ali i da postoji prostor za produbljivanje saradnje na tom polju.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je na početku sastanka istakao da je prioritet spoljne politike Bosne i Hercegovine stabilnost regiona i razvijanje i popravljanje dobrosusjedskih odnosa. Informisao je sagovornike da je imao uspješne sastanke sa rukovodstvom Srbije i da su tom prilikom govorili o regulisanju međudržavne granice, infrastrukturnim projektima, između ostalog i o energetskom projektu koji predstavlja zajednički interes za obje zemlje. Upoznao je sagovornike sa spoljnom politikom njegove zemlje i govorio o problemu sa kojim se suočavaju, te naveo da je Bosna i Hercegovina među vodećim zemljama u svijetu po odlasku ljudi iz zemlje. Govorilo se o bošnjačkoj nacionalnoj zajednici, gdje se Zukorlić zahvalio NJ.E. za njegovu zainteresovanost za položaj Bošnjaka u Republici Srbiji.

Sastanku su prisustvovali Milimir Vujadinović predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Bosnom i Hercegovinom i narodni poslanik Zaim Redžepović, koji su zajednički ocijenili da dvije države vezuje ista kultura, isti jezik i da postoji prostor za buduću saradnju.Istaknuto je da je Poslanička grupa prijateljstva sa Bosnom i Hercegovinom jedna od brojniji u Skupštini, te da broji 92 člana.Vujadinović je naveo da Srbija posljednjih godina bilježi značajan ekonomski i politički napredak, koji prema njegovim riječima treba da se reflektuje i na Bosnu i Hercegovinu. Ukazao je na značaj inicijative „Otvoreni Balkan“, koja predstavlja korak za evropskom kvalitetu života i doprinosi boljoj ekonomskoj saradnji cijelog regiona. Na kraju sastanka, sagovornici su se složili da postoji prostor za intenziviranje saradnje u svim oblastima i izrazili nadu da se u skorije vrijeme organizuju uzajamne posjete parlamentaraca.

Nakon sastanka Zukorlić i Konaković sa svojim delegacijama zajedno su obavili Džuma namaz u mesdžidu IZ u Beogradu.

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Zukorlić se sastao sa Konakovićem: “Srbija vidi Bosnu i Hercegovinu kao najbližeg susjeda i… […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x