Ajanović: Mora se vratiti novac za nezakonite kazne

Podijelite ovaj članak:

Mirnes Ajanović je poslao saopštenje za javnost u povodu obaveze vraćanja novčanih iznosa koji su građani platili za nezakonite kazne zbog nenošenja zaštitnih maski, koje prenosimo u cjelosti:

Uspostavljena sudska praksa da nenošenje zaštitnih maski nije prekršaj obavezuje nadležne organe da vrate novčane iznose koje su građani platili za nezakonite kazne, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Novac koji je nezakonitim kaznama oduzet od građana mora biti vraćen bez dodatnog maltretiranja građana da podnose zahtjev za povrat novca, bez obzira što su građani u prekršajnom nalogu prihvatili odgovornost i potpisali da se odriču sudskog odlučivanja.

Ukoliko nadležna ministarstva odluče zadržati protupravno uzet novac, građani svoje pravo na povrat novca mogu ostvariti po osnovu članova 109., 110. i 111. Zakona o prekršajima Federacije BiH, kojim je propisano vraćanje novčanih iznosa. Članom 109. stav 2. propisano je da se novac vraća ako, citiramo: “postoje osnovi koji isključuju odgovornost učinitelja prekršaja ili što nije dokazano da je ta osoba učinila prekršaj”, što se uklapa u sudsku praksu da nenošenje zaštitnih maski nije prekršaj. Članom 109. Zakona o prekršajima određen je rok od godinu dana za podnošenje zahtjeva, a shodno članu 111. građani trebaju dostaviti zahtjev za naknadu štete nadležnom kantonalnom ministarstvu finansija. Ukoliko se u roku od tri mjeseca ne sačini sporazum o vraćanju novca, može se podnijeti tužba protiv kantona kojem je uplaćena novčana kazna, što će sigurno dodatno opteretiti budžete, jer će građani sigurno uspjeti u sudskom postupku za vraćanje novca uz naknadu svih sudskih troškova, istakao je Mirnes Ajanović.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ajanović: Mora se vratiti novac za nezakonite kazne […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x