Akademik Esad Duraković: Gdje vam je savjest?! Gdje je vaš moral?! Gdje vam je vjera?

Podijelite ovaj članak:

Piše: Akademik Esad Duraković

Optužujem!

Vaši zločini prema BiH i Bošnjacima kao većinskim muslimanima, očigledno je – to je projekt”. Gdje vam je savjest?! Gdje je vaš moral?! Gdje vam je vjera?!

U svojstvu intelektualca i naučnika, humaniste i kosmopolite, kao rodoljub ali i građanin svijeta, najzad – u svojstvu vjernika koji duboko vjeruje da je raznolikost Čovječanstva Božija milost i da je po Bogu naša misija kreativna koegzistencija a ne ubilačka antagonizacija, političare koji su svojom aktivnošću ili pasivnošću doprinijeli ratu u BiH, njegovom ishodu i genocidu, te teškoj situaciji u kojoj se BiH našla poslije toga.

OPTUŽUJEM

•    Za genocid nad Bošnjacima u 20. vijeku; za genocid koji niste sankcionirali, nego ste ga čak nagradili jer su žrtve genocida većinski muslimani!

•    Za darivanje počiniocima genocida teritorije na kojoj ste vi omogućili genocid razoružavši branioce pod lažnim obećanjem da je to teritorija pod vašom zaštitom a potom ste u nju pustili krvoloke da učine genocid!

•    Za sprečavanje na najvišoj instanci – u Savjetu bezbjednosti UN – da se suverena država BiH i članica UN brani od istovremene brutalne oružane agresije sve tri susjedne zemlje!

•    Za prijetnju udarima vaše najmoćnije pesnice – NATO – ako pokušamo dokraja osloboditi cijelu svoju suverenu zemlju!

•    Za uspostavljanje Republike na ogromnom broju masovnih grobnica – u suverenoj zemlji, članici UN!

•    Za vaše institucionalno djelovanje protiv države BiH tokom svih potonjih 30 godina!

•    Za upornu podršku koju i sada dajete OHR-u za uvođenje aparthejda u BiH u 21. vijeku i za ustavno utemeljenje segregacijskog odnosa prema većinskom narodu!

•    Optužujem vas za flagrantno kršenje međunarodnog prava u BiH, za fobiju i nehumanost, za vaše institucionalne segregacijske akcije u BiH jer takve nikada ne biste dopustili u vašim državama!

•    Optužujem vas za islamofobiju u BiH na razini vaših najviših političkih institucija! Za oružani i potom hibridni rat protiv načela demokracije, tolerancije i kosmpolitizma!

•    Neka znate da je odavno već jasno da su vaši zločini prema državi BiH i njenom narodu Bošnjacima kao većinskim muslimanima višestruki, konstantni i konzistentni, s predumišljajem! Očigledno je da je to projekt!

U vezi s prethodnim, podsjećam vas samo na neke izjave najviših predstavnika vaših institucija.

Iz britanskog Sekretarijata vanjskih poslova odlučno su se zalagali za embargo BiH na naoružavanje, slijedeći politiku po kojoj se ne smije dati oružje BiH jer – kako su govorili najviši dužnosnici – rat bi trajao predugo, te da će biti bolno, ali je nužno i td. Dakle, plan je bio već 1992. da se Bošnjaci muslimani što brže likvidiraju. Poznata je tadašnja antibošnjačka i antibosanska politika Francuske. O tome svjedoči i oficir Francuskog bataljona UN-a u BiH, kazujući kako su francuske vojne snage po nalogu francuskog Predsjednika bile u BiH zato da zaštite srpsku agresiju. Čak je i iz SAD-a u vrijeme rata snažno artikuliran glas sa visoke instance kako bi bio drukčiji odnos Zapada prema ratu u BiH da nisu u pitanju muslimani.

Postoje dokumenti, koji su kao takvi nesporni, o “sarajevskom safariju” – o tome kako su vaši monstruozni bogatuni dolazili nad opsjednuto Sarajevo i plaćali agresorskim zlikovcima da im omoguće ubijanje djece snajperima u gradu Sarajevu. Dokumenti svjedoče da ste vi znali za to i dopuštali ste te monstruozne zločine!

Gdje vam je savjest?! Gdje je vaš moral?! Gdje vam je vjera?!

Za vas čak ni djeca nisu ista: muslimansku djecu je dopušteno trofejno ubijati snajperima!

Nama je jasno zašto se tako odnosite prema Bosni (ne koristim administrativno već koristim povijesno sveto ime zemlje!): ne možete podnijeti muslimane kao državotvorni politički subjekt na tlu Evrope! Vaš cilj je da uništite državu BiH jer znate da je ona jedini uslov opstanka Bošnjaka kao većinskih muslimana, i znate da samo oni nemaju odstupnicu ni lijevo ni desno, istočno ni zapadno.

Vaš odnos prema Bosni motiviran je isključivo islamofobijom, koja se u ranijim stoljećima odijevala bojevim ruhom i imenom krstaštva. Mi vama svih ovih decenija, pa i stoljeća, uzalud dokazujemo svoj kosmopolitizam, čak i činjenicama, na primjer, da u Sarajevu pod mučeničkom epskom opsadom nije stradala nijedna crkva (štaviše, neke smo popravljali u vrijeme agresije i pod agresorkom vatrom!), da smo i tada brižno čuvali Hagadu i td. Nikakav argument ne vrijedi pred vašom fobijom, jer je svaka fobija iracionalna pa ste vi odlučni da u 21. vijeku u Bosni reprizirate srednjovjekovnu Andaluziju: uvjereni ste da muslimane u Bosni treba pokrstiti, pobiti, raseliti.

Na tome istrajavate!

Pozivam evropske humaniste i kosmopolite, intelektualce, da dignu glas protiv politike svojih vlada koje tako bezočno i sistematično vrše nasilje nad jednom zemljom i narodom ispod samog srca Evrope!

Pružite nadu vlastitoj savjesti i povijesti!

Znajte da je nama sve jasno o destrukciji i fobiji koja stiže prema Bosni! Ostat će to zabilježeno u povijesti – baš kao i pogromi koje ste vršili nad autohtonim narodima širom svijeta! Vi uporno, vi povijesno „gradite“ svijet na nepravdi i nasilju nad drukčijima! Takav svijet je duboko, suštinski je nepravičan, mefistofelski je, i kao takav ne može biti uspješan u povijesnoj perspektivi za koju vi nemate viziju.

Vi svijet vodite ka armagedonu!

Budite sigurni da Bog u koga navodno vjerujete i u Čije ime nasilje nad drukčijima činite kaznit će vas već na ovome svijetu kako i ne slutite – zbog toga što u Njegova načela Dobra licemjerno “vjerujete”, što Ga tako blasfemično krivotvorite!

Pred Poviješću i pred Bogom kao ishodištem Dobra, snagom antičke Nobine kletve –

OPTUŽUJEM VAS KLETVOM NEDUŽNE ŽRTVE ZA NASILJE KOJE DANAS I OVDJE ČINITE!

Akademik Esad Duraković, dobitnik nagrade UNESCO-a 2003. za doprinos upoznavanja među kulturama

(Naslov OPTUŽUJEM preuzeo sam od Emila Zole.)

Foto: AA

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Akademik Esad Duraković: Gdje vam je savjest?! Gdje je vaš moral?! Gdje vam je vjera? Post Views: 1 […]

Bacajući (svu) odgovornost na famoznu ¨Međunarodnu zajednicu¨ (NEPOSTOJEĆA TVOREVINA!), akademik Duraković AMNESTIRA veleizdaju koju su počinili bošnjački političari: Alija i Bakir Izetbegović, Haris Silajdžić, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Mustafa ef. Cerić itd. itd. Duraković hoće da mu ¨Međunarodna zajednica¨ valjda pomaže u pravljenju ¨Islamske države Bosne¨ koju je i prije jedne ispaljene granate Izetbegović dogovorio sa Srbijom i Hrvatskom (zacrtane Lisabosnkim dogovorom, početkom 1992. godine, a planiranom još i od ranije)?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x