Ja volim tri puta poginuti nego da mi Bego kaže: ‘Čudim se ja tebi, Topale.

ČUDIM SE JA TEBI

“On niti je psovao niti pio. Niko ga nije čuo da je ikada išta opsovao. Imao je samo jednu uzrečicu ‘Čudim se ja tebi…'”

“Komandant Nanić, kojeg su njegove starješine odmilja zvale Bego, često je imao običaj svojim saradnicima koji postavljaju besmislena pitanja ili ne urade ono što im se kaže uputiti riječi: ‘Čudim se ja tebi.’

Pošto se to razumijevalo kao ‘baš si glup’, ili ‘baš si smotan’, Asim je izbjegavao da dođe u situaciju da mu komandant to kaže. Tako je komandant jedne prilike poslao Asimovu grupu na kotu Čardak i uspostavio vezu s njim. Pitao ga je: ‘Topale, šta ima?’ Kaže Topal: ‘Ne mogu nam pera odbiti. Nema šanse da uzmu ovu čuku.’ I naravno, nisu je ni uzeli.

Ali, interesantno da je u tom momentu dok je razgovarao s komandantom Nanićem Asim bio sam na toj čuki. Sam samcat. Poslije se dugo kroz smijeh prepričavalo: ‘Jaki smo k’o zemlja, šefe, ne mogu nam pera odbiti’ itd. I onda je Topal u jednom momentu rekao: ‘Ja volim tri puta poginuti nego da mi Bego kaže: ‘Čudim se ja tebi, Topale.’”

Na fotografiji sa komandantom njegov vjerni pratilac rahmetli Meho Bašić, koji je poginuo zajedno sa njim.

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ja volim tri puta poginuti nego da mi Bego kaže: ‘Čudim se ja tebi, Topale. Post Views: 0 […]

[…] Ja volim tri puta poginuti nego da mi Bego kaže: ‘Čudim se ja tebi, Topale. […]

[…] Ja volim tri puta poginuti nego da mi Bego kaže: ‘Čudim se ja tebi, Topale. […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x