Biden: Protivimo se primirju u Gazi, dajemo im oružje da efikasnije provode operacije

Podijelite ovaj članak:

Bijela kuća istražuje mogućnost uspostave niza stanki u sukobu između Izraela i Hamasa kako bi se pomoglo ljudima da izađu iz Gaze te omogućio ulazak humanitarne pomoći, ali je ponovila da se protivi potpunom primirju.

“Mi pokušavamo istražiti zamisao o uspostavi koliko god bude potrebno stanki da se nastavi dostavljati pomoć te da se nastoji i dalje izvlačiti ljude, uključujući i taoce”, rekao je novinarima na redovnom brifingu u Bijeloj kući.

Predsjednik Joe Biden govorio je u srijedu o potrebi stanki koje bi omogućile oslobađanje talaca koje drži Hamas, ali je odbacio zatražiti potpuno primirje.

Njegov kolega iz Demokratske stranke, senator Dick Durbin jučer je rekao CNN-u da je vrijeme za primirje, dok je senator Patty Murray, demokrat koji predsjeda Povjerenstvom za aproprijacije zatražio humanitarnu stanku koja bi omogućila da potrebna pomoć stigne do civila.

I stručnjaci Ujedinjenih naroda traže uspostavu prekida vatre u Gazi radi humanitarnih razloga, tvrdeći da vrijeme istječe za palestinski narod kojemu “prijeti genocid”.

Izrael tvrdi da su njegov cilj napadi na Hamas, a ne civile te optužuje tu skupinu da se koristi civilima kao ljudskim štitovima.

U izraelskim bombardiranjima Pojasa Gaze koja traju gotovo četiri sedmice, kao osveta za smrtonosne napade Hamasa u južnom Izraelu 7. oktobra, poginula je najmanje 9061 osoba, uglavnom žena i djece, tvrde zdravstvene službe u enklavi pod kontrolom Hamasa.

Bijela kuća u četvrtak je saopćila da je 79 američkih državljana napustilo Pojas Gaze u dva dana otkako je otvoren prijelaz prema Egiptu te da se nada da bi ih idućih dana moglo biti pušteno još, ali priznaje da situacija ostaje “nejasna”.

Kirby je novinarima rekao kako se očekuje da još 55 kamiona s pomoći uđe u Gazu, što je ukupno više od 220 kamiona, ali je rekao da pojačavanje pomoći ostaje glavni prioritet za Bidena.

Rekao je da SAD svakodnevno razgovara s Izraelom te poziva da se izbjegavaju civilne žrtve. Napomenuo je da su američki časnici putovali u Izrael kako bi podijelili svoje iskustvo u proteklim sukobima na gradskim područjima, ali su se u međuvremenu vratili u SAD i Washington ne pomaže Izraelu u gađanju ciljeva.

“Ima stvari koje možete napraviti s kopna, a ne možete iz zraka, posebno ako imate dobru obavještajnu službu”, rekao je bez dodatnih objašnjenja.

“Radimo sve što možemo kako bismo sarađivali s izraelskim kolegama i pokušali svesti na minimum rizik od smrtnog stradavanja civila i kolateralnih žrtava”, rekao je Kirby.

“Dajemo im alate, uključujući perspektivu i savjete, ali i oružje, kako bi mogli što efikasnije provoditi te operacije i tako da se što više smanje civilne žrtve.”

Kirby je rekao da izraelske operacije pokazuju da se “trude svesti na minimum civilne žrtve”, dodajući da je jasno da žrtava još ima.

Na pitanje snose li SAD odgovornost za civilne žrtve, ako osiguravaju takvo oružje, Kirby je ustrajao na tvrdnji da Washington ne “donosi odluke o tome što će biti cilj”.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x