Bošnjaci s dvije glave

Podijelite ovaj članak:

Bošnjaci su jedan od naroda koji su kroz historiju prošli kroz različite faze i transformacije, od vremena srednjovjekovnih kraljevstava, preko osmanske vladavine, do moderne države Bosne i Hercegovine. Međutim, unatoč bogatoj i kompleksnoj historiji, postoji tendencija da se dio ove historije zaboravlja ili minimizira.

Zaboravljati svoju historiju znači zaboraviti svoje korijene i ono što nas je učinilo onim što jesmo. Kao što kaže filozof George Santayana: “Oni koji ne mogu zapamtiti prošlost osuđeni su da je ponavljaju.”

Bošnjaci koji zaboravljaju svoju historiju ne samo da rizikuju da ponove greške iz prošlosti, već takođe propuštaju priliku da cijene sve ono što su njihovi preci pretrpjeli i postigli. Na taj način, zaboravljajući prošlost, Bošnjaci bi mogli izgubiti svoj identitet i povezanost sa svojom zajednicom. Historija je dio naše kolektivne svijesti i kulture, a kada ju zaboravljamo, možemo izgubiti smisao i svrhu kao narod.

Stoga, kao Bošnjaci, važno je prepoznati i cijeniti bogatu historiju našeg naroda, uključujući i teške trenutke koje smo prošli. Također, važno je izvući pouke iz naše prošlosti kako bi se bolje razumjeli i izbjegli ponavljanje istih grešaka u budućnosti.

Svaki bi Bošnjak morao imati dvije glave, jednu da mu je otfikare, i drugu da shvati šta mu se desilo.” – Sidran.

Autor: Senad Redžić

Ljiljan.ba

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Bošnjaci s dvije glave […]

[…] Bošnjaci s dvije glave […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x