Branislava svojim komšijama peče pogače za iftar

Podijelite ovaj članak:

Branislava Mrčarica Rakonjac je rođena je u Sarajevu, gdje živi i radi. Od djetinjstva je zaljubljenik u ljekovito bilje. Cijeli svoj život je njegovala ljubav prema ljekovitom bilju pa je tu ljubav prenijela i na svoju porodicu. Osnivačica je Centra tradicionalne alternativne medicine u Sarajevu.

Portal Senzor.ba je ranije pisao o ovoj divnoj ženi i običajima koje ona njeguje. Branislava je po vjeroispovijesti pravoslavka ali obilježava sve islamske i pravoslavne vjerske praznike. Tako za Vaskrs oboji jaja, a za 27. noć ramazana ispeče halvu i podijeli je svojim komšijama. Ono što je ipak najupečatljivije kod nje jeste da svaki Kurban-bajram zakolje nekoliko kurbana, zajedno sa svojom porodicom.

Kada smo je pitali zašto to radi, Branislava nam je odgovorila da mnogo čita islamsku literaturu i gleda islamske edukativne programe. Tako je saznala i da kurbanska krv kada poteče, odnosi bolest iz kuće. U tome je ona, ali njena kćerka vidjela nešto doista pozitivno i uvele su tu praksu svake godine.

Branislava u kući, pored Biblije, zajedno drži i Kur'an na počasnom mjestu. Redovni je donator Zavoda Pazarić, a u ovom video zapisu otkrila je da svojim komšijama i prijateljima muslimanima rado ispeče pogače kojima će se oni iftariti. Najsretnija je bila kada je dobila informaciju da je njenom pogačom iftarilo 25 osoba.

Pogledajte ovu lijepu priču:

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Voljeti sebe i svoje a ne mrziti druge i tudje, znak je visoke svijesti covjeka, a ako cijenis drugog i tudje, odraz je humanosti i covjecnosti.
Suzivot je ond u harminiji i postovanju.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x