Djeca s autizmom uz pomoć Google naočala mogu razumjeti izraze lica

Djeca s autizmom mogu lakše razumjeti izraze lica i snalaziti se u društvenim interakcijama uz pomoć Google naočala uparenih s aplikacijom na pametnom telefonu, pokazuje mali eksperiment, prenosi Hina.

Sistem nazvan “Supermoćne naočale” pomaže im otkriti šta se događa s ljudima oko njih, utvrdili su naučnici. Eksperiment je obuhvatio 71 dijete u dobi od 6 do 12 godina koji su bili u standardnom programu za autizam koji koristi strukturisane vježbe poput kartica s licima koja pomažu djeci da prepoznaju različite emocije. Grupa od 40 djece dobila je na korištenje sistem “Supermoćne naočale” – naočale s kamerom i zvučnikom koje su slale informaciju o tome šta su djeca vidjela i čula u aplikaciju na pametnom telefonu koja je kreirana da im pomogne da otkriju o kakvoj se društvenoj interkaciji radi i da odgovore na nju.

Dok djeca s autizmom mogu imati problema da prepoznaju i odgovore na emocije, aplikacija im odmah daje povratnu informaciju i pomaže u jačanju njihovih vještina.

Nakon šest sedmica korištenja “Supermoćnih naočala” po dvadeset minuta četiri puta sedmično djeca koja su koristila ovaj oblik digitalne potpore imala su bolje rezultate na testovima socijalizacije, komunikacije i ponašanja u odnosu na kontrolnu grupu od 31 djeteta koje je primalo samo standardnu brigu za autizam.

Uz supermoćne naočale “djeca se uče da posežu za društvenim interakcijama, da su lica zanimljiva i da mogu svladati šta im ta lica govore”, kaže voditelj istraživanja Dennis Wall sa univerziteta Stanford u Kaliforniji.

“To je moćno jer potiče na društvene interakcije dijete i ono uči da to može dobiti”, rekao je Wall.

Naočale su dizajnirane da odgovore na zajedničku teškoću djece s autizmom – kako razumjeti društvene signale i koristiti prošla iskustva u odgovorima na razne situacije.

Naočale služe kao prevodilac, a aplikacija se oslanja na umjetnu inteligenciju u nuđenju povratne informacije koja pomaže djetetu da prati emocije na licu i razlikuje ih. Kad dijete pogleda nečije lice zasvijetli zelena boja i potom aplikacija uz pomoć emotikona kaže djetetu koju emociju vidi, radi li se o sreći, ljutnji, strahu ili iznenađenju.

“Izrazi lica su kompleksni, dinamični, jedinstveni”, kaže Geraldine Dawson iz Dukeovog centra za autizam i razvoj mozga u Durhamu u Sjevernoj Karolini.

“Emotikoni su mnogo jednostavniji”, dodaje ona.

“Zato to ima smisla jer je osobi s autizmom lakše razumjeti emotikon”.

Aplikacija sprema podatke pa roditelji kasnije mogu s djecom razgovarati o tome koliko su tačno prepoznala emocije i kako su na njih odgovorila. 

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Djeca s autizmom uz pomoć Google naočala mogu razumjeti izraze lica […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x