Draško, kojem smeta statua kralja Tvrtka u Sarajevu, otkriva spomenik dječaku koji je stupio u agresiju protiv jednog naroda

Podijelite ovaj članak:

Podsjećamo, Draško Stanivuković prisustvovao je krajem augusta 2021. godine otkrivanju spomen kipa petnaestogodišnjem dječaku Spomenku Gostiću, kako ističu – “najmlađem odlikovanom borcu vojske RS”.

Spomenko je dijete koje ne završivši ni Osnovnu školu stupa u oružani sukob i agresiju protiv jednog naroda, a politički nasljednici onih koji su izvršili agresiju ali i za istu osuđeni mu dižu spomenik hvaleći njegov angažman u ratu.

Nismo znali da je učešće maloljetnika bez roditelja u agresiji pohvalno djelo koje zaslužuje podizanje spomenika. Vjerovali smo, sve do sada, da se podrazumijevalo da djeca zaslužuju siguran život, obezbjeđena osnovna ljudska i zagarantovana sva dječija prava. Sa podizanjem ovog kipa zanemarene su i pod noge bačene doslovno, sve odredbe Konvencije o pravima djeteta.

Podsjećamo, nakon što je u Sarajevu osvanuo kip kralja Tvrtka I Kotromanića, Stanivuković je poručio da gradonačelnica tog grada čini “grubo prekrajanje historije” jer je, kako on kaže, Tvrtko kralj Srba.

“Prisvajanjem srednjovjekovnog srpskog vladara Tvrtka I Kotromanića gradonačelnica Sarajeva i njeni saradnici čine grubo prekrajanje historije sa ciljem popunjavanja historijskih rupa svog naroda i prikupljanja dnevno-politčkih poena dirajući u samu srž kralja Tvrtka, njegove borbe i vladavine!

Tvrtko I Kotromanić je bio hrišćanski vladar, zvaničnom titulom kralj Srba Bosne, Primorja i Zapadnih strana krunisan po obredu Nemanjića u manastiru Mileševa nad moštima Svetog Save što je istorijska činjenica.

Nastavljajući praksu prekrajanja historije putem spomenika, političko Sarajevo svjesno izbacuje puni naziv titule kralja Tvrtka, te ne navodeći narod i ostale zemlje kojima je vladao svjesno zbunjuje javnost u cilju političke propagande.

Grad Banja Luka će još ove godine pokrenuti proces izgradnje spomenika banu Kulinu i kralju Tvrtku u cilju odbrane istine i zahvalnosti koju srpski narod gaji prema svojim vladarima srednjeg vijeka”, napisao je isfrustrirani Stanivuković.

(Senzor.ba)

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Djecak kome je rat stigao u dvoriste.
Može li biti agresor.Na zemlji iz 14.vijeka Svetog Kralja Dragitina(malo prije vašeg primanja Islama)..Tako da ste vi agresori jer ste vjeru od agresora uzeli.Na vašu i nasu žalost.Postali tudjini.Da se zna prvi vjerski objekat u BiH srusen je crkva srpska u Posavini.Mir svima koji Istinu vole.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x