Duška Jurišić obišla džematlije u Rabranima: Zašto se pitanje adaptacije džamije ne može zakonom riješiti?

Podijelite ovaj članak:

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić danas je boravila u neumskom naselju Rabrani. Nakon džuma-namaza mještani su je upoznali s okolnostima koje su pratile adaptaciju Tucakovića džamije.

Podsjetila je da su općinske inspekcije u tim procesima svojim rješenjima onemogućile pravo vjernika da obave džuma-namaz i ispoljavaju svoje vjerske potrebe.

– Stavljanjem trake ispred džamije onemogućili su im prilaz molitvenom prostoru. Danas sam razgovarala s mještanima u ovom mjestu i predstavnicima Islamske zajednice u Stocu koji su pokazali odlučnost da ustraju u svim pravnim procedurama kako bi probleme prevazišli – kazala je Jurišić. 

Govoreći o nadležnostima Ministarstva, potcrtala je da imaju mogućnost da se, od organa vlasti, općina, kantona, na nivou entiteta i države Bosne i Hercegovine, mogu obratiti radi zaštite vjerskih prava i sloboda.

– Mi ćemo, ako ništa drugo, u skladu sa zakonskim propisima o pristupu informacijama tražiti od Općine Neum da nam pojasne šta je to problem pa se ovo pitanje adaptacije džamije u Rabranima ne može zakonom riješiti – naglasila je Jurišić. 

IMG_8572.JPG - Duška Jurišić u Rabranima pozvala na poštivanje vladavine prava i zakonskih normi

Pozvala je sve aktere na poštivanje vladavine prava i poštivanje zakona.

– Veliko mi je ohrabrenje da postoji veliko strpljenje lokalnog stanovništva i da oni žele biti sastavni dio rješenja, a ne problema – zaključila je Jurišić.

Njen dolazak i briga koju je iskazala prema izazovima s kojima se suočavaju, mještanima je ulilo novu nadu i optimizam.

– Njen dolazak i podrška koju nam je iskazala, nadamo se da će doprinijeti da nesmetano u duhu mira, tolerancije nastavimo s vjerskim aktivnostima – kazao je hatib Tucakovića džamije Amer-ef. Beća.

Današnjem džuma-namazu u Rabranima prisustvovali su predstavnici medžlisa Islamske zajednice Gacko i Dubrovnik, a među njima i nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije BiH Emir Spahić koji će u naredne četiri godine vršiti funkciju predsjednika Medžlisa IZ Dubrovnik. Džuma-namaz je predvodio i hutbu održao Sadet-ef. Bilalić.

(Hasan Eminović / Preporod.info)

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Duška Jurišić obišla džematlije u Rabranima: Zašto se pitanje adaptacije džamije ne može zak…6 Marta, 2023 […]

[…] Duška Jurišić obišla džematlije u Rabranima: Zašto se pitanje adaptacije džamije ne može zak… […]

[…] Duška Jurišić obišla džematlije u Rabranima: Zašto se pitanje adaptacije džamije ne može zak… […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x