Duška Jurišić: Odbacivanje krivične prijave protiv hafiza Mahića bi bio veliki uspjeh i bh. politike

Podijelite ovaj članak:

Svako od nas na određeni način može pomoći hafizu Amiru Mahiću. Ukoliko uradimo sve za ovog čovjeka, prvo da dokaže svoju potpunu nevinost, da mu se omogući pravna zaštita, život dostojan čovjeka i mogućnost da radi svoj posao, to će biti veliko. Riječ je o osobi koja je sa deset godina prošla Trnopolje, vratila se u Kozarac nakon protjerivanja i tu zasnovala porodicu – kazala je danas u programu Radija BIR Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Kako je istakla, teško je govoriti da su bilo čija prava u Bosni i Hercegovini u potpunosti zaštićena, ali su posebno ugrožena prava povratnika, što se vidi i na spomenutom primjeru hafiza Amir-ef. Mahića.

– Amir Mahić je individualac, jedan iznimno hrabar čovjek pred kojim je teška pravna bitka. Ona je na političkom terenu, a podsjetit ću vas da su djelo koje je on učinio krivičnim okvalificirali i predsjednik RS Milorad Dodik i predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović. Oni su kazali da je to govor mržnje, a taj obrazac je samo slijedila lokalna zajednica, Skupština Grada Prijedora koja bi trebala štititi prava svakog pojedinca i kolektivna prava naroda. Pogotovo prava jedne male zajednice koja je nakon etničkog čišćenja sa elementima genocida, nakon koncentracionih logora, ubistava i progona odlučila da se vrati tamo. Oni su glavni heroji naše priče – poručila je Jurišić.

Ocijenivši jako značajnom činjenicu da je Islamska zajednica obezbijedila pravnu pomoć hafizu Mahiću, upozorila je kako ipak proces može ići i u suprotnom smjeru od očekivanog.

– Emir Kovačević koji je odličan odvjetnik je kazao da se nada kako će ishod biti odbacivanje krivične prijave od strane Tužilaštva. Mi to u ovom času ne znamo. Šta ako Tužilaštvo prihvati krivičnu prijavu policije, podigne optužnicu, a onda Sud u Banjoj Luci tu optužnicu potvrdi. U tom slučaju, na jednom dugotrajnom putu, efendija Mahić će imati sebe i bit će mu potrebna pravna podrška, ali i podrška dobronamjernih ljudi. Hvala Bogu pa je riječ o obrazovnom, hrabrom i strpljivom čovjeku, vjerniku. Njemu je, podsjećam, ranije i nuđeno da pređe u neke druge džemate, a on je odlučio ostati sa svojim Kozarčanima. Odbacivanje ove besmislene krivične prijave bi, onda, bio veliki uspjeh i bosanskohercegovačke politike – zaključila je Duška Jurišić u razgovoru za Radio BIR.

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Duška Jurišić: Odbacivanje krivične prijave protiv hafiza Mahića bi bio veliki uspjeh i bh. pol… […]

[…] Duška Jurišić: Odbacivanje krivične prijave protiv hafiza Mahića bi bio veliki uspjeh i bh. pol… Post Views: 96 […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x