Erdoan: Paljenje Kur'ana ne može biti sloboda

Podijelite ovaj članak:

Kao što nije sloboda zapaliti crkvu ili sinagogu, ne može biti sloboda ni paljenje Kur'ana, rekao je Erdoan

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je komentarišući incident paljenja Kur'ana u Švedskoj poručio kako paljenje Kur'ana ne može biti sloboda, javlja Anadolija.

– Kao što nije sloboda zapaliti crkvu ili sinagogu, ne može biti sloboda ni paljenje Kur'ana – rekao je Erdoan nakon današnjeg sastanka kabineta održanog u glavnom gradu Ankari.

Dvostruki aršini

Erdoan je ukazao na dvostruke aršine kada je riječ o ovom pitanju.

– Kada je u pitanju njihova vlastita sigurnost, oni koji ne priznaju nikakva prava, zakone i principe odjednom se sjete slobode mišljenja kada su u pitanju svetinje muslimana. U rukama ovog mentaliteta, “sloboda misli” je alat koji legitimizira sve oblike islamofobije i ksenofobije – rekao je Erdoan.

Erdoan se također osvrnuo na val demonstracija koji preplavio Francusku nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg mladića u blizini Pariza 27. juna.

“Nasilje je iznjedrilo nasilje”

– Nasilje je, nažalost, iznjedrilo nasilje i pokrenulo današnja događanja. Kao kroz historiju do danas uvijek je bilo da oni koji siju vjetar žanju oluju – poručio je Erdoan, te dodao:

– Želimo da ovi događaji, zbog kojih smo zabrinuti, što prije završe prije nego što se prolije još krvi i spirala nasilja poraste. Također smo zabrinuti da će ovi događaji dovesti do novog vala pritisaka, zastrašivanja i zastrašivanja imigranata i muslimana.

Na kraju je također govorio o naporima koje Turska ulaže u obnovi zemljotresom pogođenih područja, poručivši da je dosad započeta gradnja 180.000 stambenih jedinica.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Erdoan: Paljenje Kur'ana ne može biti sloboda […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x