Fikret Bačić: Ko se izvinio meni za 31 žrtvu, dvoje djece, suprugu, majku?

Podijelite ovaj članak:

Povratnicima Bošnjacima u Prijedor nije dozovoljeno nositi bilo kakava obilježja kao što su ljiljani i slično, rekao je u svom razgovoru za Hayat Fikret Bačić.

Mnogima je poznat po tome što su mu na kućnom pragu 1992. godine ubili slovom i brojem 31 užeg člana porodice, među kojima su bili njegova djeca, supruga, majka, braća i njihove porodice. 

Posmrtni ostaci od većine njih još, uključujući djecu, nisu pronađeni.

Bačić podsjeća kako se hafiz Amir efendija Mahić izvinu nakon hutbe, ali isto tako kaže da se njemu niko nikad nije izvinu za ubijene članove porodice.

Nije želio da govori o detaljima koje je govorio efendija Mahić na hutbi, jer kako kaže nije bio prisutan.

Evo efendija Mahić se izvinio za svoju izjavu. Ko se izvinio meni za 31 žrtvu, dvoje djece, majku, suprugu, snahe i njihovu djecu? Ko se izvinu majki Havi za šest ubijenih sinova i supruga i ostalim majkama? Ko se izvinio za 3.176 civilnih žrtava Prijedora? Ko se nama izvinjava što 31 godinu tražimo svoje najmilije? Evo da postavim pitanje. Šta tužilštva, sudovi .. šta poduzimaju protiv funkcionera, ličnosti koji krše zakone BiH. Mnogi skrivaju informacije o masovnim i pojedinačnim grobnicama. Ali su u isto vrijeme spremni da poduzimaju odgovarajuće mjere protiv jednog Bošnjaka kada da izjavu koja malo, malo, mrvica uvrijedi na drugoj strain – kaže Bačić.

On je kako kaže neko ko svakodnevno svjedoči životu povratnika u Prijedoru i opisuje nam ukratko život povratnika.

Nemamo nikakve zaštite ni od koga, nemamo solidan život kao povratnici i žrtve. Neke kuće su bez vode, bez adekvatne struje, bez puteva, znači nismo zaštićeni u tom pogledu, a da ne govorim o drugim moralnim pogledima. Nas mogu vrijeđati i maltretirati kako ko hoće, prozivati, jednostavno nemamo uslova za život kao povratnici. Novoizabrani gradonačelnik u Prijedoru gospodin Javor dvije godine ne može naći 15 minuta da me primi zajedno s predstavnikom roditelja ubijene djece grada Prijedora i kao predsjednika savjetnika Mjesne zajednice, da mu prenesem probleme nas povratnika. Nema vremena! Međutim, za sve ostalo ima, tvrdi Bačić.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Fikret Bačić: Ko se izvinio meni za 31 žrtvu, dvoje djece, suprugu, majku? Post Views: 56 # amir mahic […]

[…] Fikret Bačić: Ko se izvinio meni za 31 žrtvu, dvoje djece, suprugu, majku? […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x