General Dudaković: Nema primjera kao što je primjer naše Bosne i Hercegovine i otpora kojeg je ona pružala

Podijelite ovaj članak:

Općina Novi Grad Sarajevo obilježila je Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine 15. april i 31. godišnjicu njenog formiranja, uz prigodan program i druženje sa borcima, veteranima, pripadnicima novogradskih i drugih ratnih brigada i MUP-a RBiH, ženama borcima, ratnim vojnim invalidima, članovima porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, civilnim žrtvama rata, armijskim generalima, te brojnim gostima iz društvenog i javnog života.
Manifestacija obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine održana je u sportskoj dvorani “Ramiz Salčin”, gdje je uz kulturno-zabavni program priređen i iftar za više od 1.000 boraca i gostiju.

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bivši pripadnik 101. motorizovane brigade i “Zlatni ljiljan”, gospodin Željko Komšić kao i predstavnici federalnog i kantonalnog nivoa vlasti, Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, direktori obrazovnih ustanova i gosti iz drugih brigada.

Prisutnima se obratio ratni komandant Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, general Atif Dudaković.

General Armije RBiH i komadant Petog korpusa Armije RBiH zahvalio se svim saborcima i prisutnima na dolasku, kao i Općini Novi Grad Sarajevo na veličanstvenoj organizaciji obilježavanja 31. godišnjice od osnivanja Armije RBiH.

– Ne može čovjek a da ne pokaže da nije emotivan posmatrajući neka lica koja znam od 1992. do 1995. godine. Poredeći ratove, države i narode u svijetu, nema primjera kao što je primjer naše Bosne i Hercegovine i otpora kojeg je ona pružala. Po prvi put u svojoj historiji Sarajlije su odbranile Sarajevo, a Bosanci su odbranili Bosnu i Hercegovinu, jer nije Bosna šapatom pala što su neki očekivali. Kada govorimo o Armiji RBiH o njenom duhu, njene pouke i poruke ne možemo da zaboravimo i da ne odemo na izvore prošlosti što bosanske vojske, što nas Bosanaca koji imaju nešto sveto, taj duh, taj inat koji je kod nas progovorio tih 90-ih.

Zato smo mi danas ovdje sa našim simbolima, institucijama i našim ljudima. Kada se u svijetu u međunarodnim krugovima spomene Bosna i Hercegovina, odmah se pomisli na Sarajevo, na Srebrenicu, na masove grobnice, na neviđena zlostavljanja, na genocid i urbicid, a sve to je izdržao naš narod. Neka ne misle oni koji žele i dalje da dijele i otimaju Bosnu, da mi nemamo sjećanja i pamćenja, itekako mi znamo i za Zvornik i Foču i Bijeljinu i Prijedor i Žepu i druga mjesta u Bosni i Hercegovini koja su stradala, mi znamo kakav je neviđeni otpor Armija RBiH pružila. Očekujemo da u Bosnu i Hercegovinu ljudi dolaze, a ne odlaze, da bude zakonska institucionalna država. Ova naša burna politička zbilja nam govori da mi znamo šta naši neprijatelji žele nama, ali mi očekujemo da budemo jedinstveni, kao što je bila jedinstvena naša Armija, složna i spremna na odbranu države Bosne i Hercegovine. Mi se nalazimo u orbiti gdje nema povratka, samo naprijed, sa nadom u sreću i zavjetom u bolje. Hvala vam, živjela Bosna i Hercegovina – istakao je general Atif Dudaković.

Saff.ba

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] General Dudaković: Nema primjera kao što je primjer naše Bosne i Hercegovine i otpora kojeg je on… […]

[…] General Dudaković: Nema primjera kao što je primjer naše Bosne i Hercegovine i otpora kojeg je on… Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x