Građani Livna ujedinjeni: Zaštitimo izvore Mandeka

Podijelite ovaj članak:

Neformalna grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ održala je okrugli stol na temu dodjele koncesije za eksploataciju podzemne mineralne vode na lokalitetu mjesne zajednice Vidoši.

Kako je priopćeno, aktivisti su ukazali na brojne propuste i nezakonitosti u proceduri odobrenja koncesije za istraživanje i eksploataciju vode, a sve u cilju pokretanja inicijative za preispitivanje i stavljanje van snage ugovora o koncesiji.

U procesu izdavanja rješenja o odobravanju istraživanja mineralne sirovine napravljen je niz nepravilnosti počevši od toga da nije provedena javna rasprava s lokalnim stanovništvom te nisu pozvani predstavnici javnih poduzeća što propisuje Zakon o geološkim istraživanjima, dodaje se u priopćenju.

Iz neformalne grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ dalje navode kako ugovor o koncesiji nema odredbu kojom se dozvoljava prijenos koncesije, te je isti trebao biti raskinut ranije zbog neizvođenja radova u roku od 36 mjeseci i likvidnosti prvog investitora. Međutim, u studenom 2018. godine, na temelju mišljenja kantonalnog pravobranitelja i odlukom Vlade Kantona 10, odobren je prijenos koncesije s jednog na drugog investitora.

S današnjeg okruglog stola prema kantonalnoj vladi, Ministarstvu gospodarstva Kantona 10 i Gradu Livnu u vidu zaključka bit će upućen zahtjev za preispitivanje i stavljanje izvan snage ugovora o koncesiji za eksploataciju podzemne mineralne vode na lokalitetu mjesne zajednice Vidoši.

Poziv za sudjelovanje na današnjem okruglom stolu upućen je i predsjedniku Vlade Kantona 10, Ministarstvu gospodarstva Kantona 10, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10, gradonačelniku Livna i ostalim institucijama relevantnim za ovaj problem, ali se nitko od njih nije odazvao poziv, dodaje se u priopćenju.

Fena

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Građani Livna ujedinjeni: Zaštitimo izvore Mandeka […]

[…] Građani Livna ujedinjeni: Zaštitimo izvore Mandeka […]

[…] Građani Livna ujedinjeni: Zaštitimo izvore Mandeka […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x