Hafiz Šećerović na hadžu 20 puta: Nekad davno sam zanijetio da hadž obavim 16 puta

Podijelite ovaj članak:

Hafiz Vehbija Šećerović, mujezin Begove džamije, ove godine se, također, nalazi među bosanskohercegovačkim hadžijama u Mekki.

Hafiz Šećerović kaže da mu je vrlo brzo proletilo 50 godina, kada je stekao titulu hafiza Časnoga Kur'ana, te je sada jedan od najstarijih hafiza u našoj zemlji.

– Hvala Bogu pa sam činio hizmet u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Kada bih se sutra opet rodio, opet bih isto napravio. Selamim sve svoje prijatelje, kao i našu Bosnu i Hercegovinu. Nekad davno sam zanijetio da hadž obavim 16 puta, odnosno onoliko koliko džuma-namaz ima rekata. Međutim, kasnije sam opet počeo da razmišljam o tome da namirim onoliko koliko teravija ima rekata. I evo, Allah mi je uslišao tu dovu. Ovo je 20. put da se nalazim kod Muhammeda a.s, da mu izručim selame iz BiH i da ga zamolim da nam bude šefa'džija na Sudnjem danu – rekao je Šećerović.

Poručuje kako je u prvom tafavu, kada su naše hadžije obavljale umru, uspio doći do samog Bejtullaha u Haremu.

– Poznajem neke stvari i sitnice, pa sam odmah u prvom krugu došao do Kabe i dodirnuo je sa obje ruke, a potom sam proučio dovu za sebe i za osobu za koju idem. Evo, ja sam 20 puta došao do Bejtullaha i 20 puta sam Allahov gost – kaže hafiz Vehbija Šećerović.

Tvrdi da u Mekki moli Gospodara da ezana i muslimana bude u Bosni i Hercegovini sve do Sudnjeg dana.

– Nema olovke, jezika ni papira koji mogu dočarati susret za Resulullahom. Isto tako je i kada dođete do Bejtullaha i kada prođete pored Mekami-Ibrahima. Zar je moguće da jedan čovjek iz BiH bude time počašćen i da uči dove Allahu pored Njegove kuće? Da nam Allah svima podari zdravlja i kuveta, da što više vremena provedemo na Arefatu u dovama i ibadetima. Ovo je najveći kongres svih muslimana svijeta, koji se održava svake godine. Nas je toliko malo u BiH da se ne smijemo razilaziti, moramo biti zajedno – poručuje Šećerović.

Podsjećanja radi, hadžije će već sutra navečer krenuti prema Arefatu, gdje će boraviti u utorak cijeli dan, a onda se pred akšam u utorak kreće ka Mini i Muzdelifi, odakle će hadžije potom krenuti ka hotelima da se šišaju i da skinu svoje ihrame. Hadžski tavaf je planiran prvog dana Kurban-bajrama, navečer.

Preporod

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Hafiz Šećerović na hadžu 20 puta: Nekad davno sam zanijetio da hadž obavim 16 puta […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x