Hasanović: Četnik je mom babi dao izbor da bebu baci u rijeku ili da je preda ženi

Podijelite ovaj članak:

Bosanskohercegovački glumac Edin Hasanović, koji je kao dijete izbjegao u Njemačku, na Instagramu je podijelio emotivnu objavu u kojoj je progovorio o svom ocu koji je ubijen 1992. godine, a za čijim se posmrtnim ostacima i dalje traga.

Hasanović je protekle godine dospio u fokus javnosti nakon što je film u kojem glumi, “All Quiet on the Western Front”, osvojio četiri Oscara, a svojevremeno je govorio o svom porijeklu i životnoj priči koja ga je od Zvornika dovela do Njemačke.

Rođen je 1992. godine kod Klise u Zvorniku. Pripadnici Vojske Republike Srpske su tada u nepoznatom pravcu odveli blizu 700 muškaraca, a za posmrtnim ostacima više od 200 njih se još uvijek traga ili se vode kao nestali. Među njima su Edinov otac i njegova dva brata, o čemu je govorio u posljednjoj objavi.

Edin Hasanović (Gerald Matzka / AFP / Profimedia)

“Nema ništa novo. Sve kao i u posljednjih 31 godinu. Bez ostataka toliko dugo. Nema mezara. Nema mira. Sve je manje nade. Nešto se u meni još bori protiv toga da u potpunosti nestane. Nada ustupa mjesto bespomoćnom očaju. Umoran sam. Zašto bih sad dobio poziv koji sam čekao cijeli život?”, započeo je Edin objavu na Instagramu te upitao traga li se i dalje za nestalima i njihovim posmrtnim ostacima.

“Traže li ih još uvijek? Kako da znam? Poznaje li neko nekoga? Iz Bosne poručuju da ljudi koji rade za organizaciju traženja jednostavno ne žele ostati nezaposleni i zato zadržavaju kosti. Je li to istina? Nemam pojma šta bih mogao napraviti povodom toga. Došlo je vrijeme da preko društvenih mreža pokušam saznati traže li se uopće posmrtni ostaci mog oca i zašto to traje desetljećima”, naveo je Hasanović.

“‘Izbor’ da bebu baci u rijeku ili da je preda ženi”

Pojasnio je kako su 750 muškaraca s područja Klise odveli pripadnici Vojske Republike Srpske, a da su među njima bili Edinov otac i njegova braća.

“Babo moj – tako mi zovemo oca, riječ koju nikad nisam mogao izgovoriti – nije se mogao ni oprostiti od nas. Nosio me je u rukama. Četnik mu je dao izbor da bebu baci u rijeku ili da je preda ženi. ‘Čuvaj ga dobro’, kazao je. Zatim, posljednji pogled između mame i tate – ne znajući da će biti posljednji. Ukrcan je na kamion. Moja nana je na ovaj dan izgubila tri sina. Nikad više nije čula ništa o njima”, ispričao je u nastavku objave.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Hasanović: Četnik je mom babi dao izbor da bebu baci u rijeku ili da je preda ženi Post Views: 0 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x