Historijski nastup Ramba Amadeusa

Podijelite ovaj članak:

U vrijeme kad su velikosrpska i velikohrvatska politička elita spremala raspad Jugoslavije i podjelu plijena, bilo je malo glasova razuma na javnoj sceni, poput Ramba Amadeusa i neponovljivog, Đorđa Balaševića.

Najpoznati nastup Ramba Amadeusa dogodio 1992. godine. On se popeo na pozornicu Beogradskog proljeća tokom nastupa Bebi Dol, i izgovorio riječi koje tad niko nije smio izgovoriti ni u napuštenoj vodenici: “Imam dvije minute za obraćanje naciji. Da vam kažem, dok mi sviramo, tu padaju bombe na Dubrovnik i Tuzlu. Nećemo zabavljati biračko tijelo. Jebem vam mater.”

Rambo je jedan od najpoznatih kritičara nacionalizma na području bivše Jugoslavije, a takav je ostao do dana današnjeg.
Veliki je fan sevdalinke i poznaje historiju mnogih pjesama, a obični ljudi širom bivše Jugoslavije ga jednako vole, kao u rodnoj Crnoj Gori.


Njegovo pravo ime je Antonio Pušić. Rođen je 14. juna 1963. godine u Kotoru, odrastao je u Herceg Novom, a poslednjih tridesetak godina živi i radi u Beogradu. Umetničko ime Rambo Amadeus je nastalo nakon jednog „brainstorminga“ sa prijateljima, koji su na kraju zaključili da je najbolja kombinacija prezime filmskog heroja Džona Ramba i ime kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta.
Koliko danas na sceni imamo pjevača poput spomenutog Balaševića i Ramba, koji ne prisataju za sitne pare zabavljati biračko tijelo?


Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Historijski nastup Ramba Amadeusa Post Views: 1 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x