Hrvati se žale na lošu sezonu: Jesmo li postavili previsoke cijene?

Podijelite ovaj članak:

Ovogodišnja turistička sezona zadaje velike brige našim susjedima. U odnosu na prije koronavirusna “zlatna vremena” turizma u Hrvatskoj, ovogodišnji juli donio je lošiju turističku sliku u odnosu na 2019. Kako javlja N1 Hrvatska, glavno pitanje koje se postavljaju ponuđači turističkog smještaja ove godine je da li su postavili previsoke cijene?

Kako smo ranije izvještavali, mnogi privatni smještaji na hrvatskoj obali bili su primorani sniziti cijene svojih usluga zbog malog broja rezervacija. Tako je u Hrvatskoj moguće dobiti mnoge “last minute” ponude za čak upola nižu cijenu, kažu stručnjaci.

Prema njenim riječima, Dalmacija kao turistička destinacija “urušava” se zbog naglog sniženja cijena i “last minute” ponuda, iako je prošle godine smještaj bio još skuplji.

O cijenama u Hrvatskoj nedavno smo razgovarali s jednim od najvećih stručnjaka za hrvatski turizam. U razgovoru za N1 govori i o konkretizaciji i apartmanizaciji hrvatskog turizma, cijenama, prenapučenosti i zamkama hrvatskog turizma. Je li Hrvatska već žrtva masovnog turizma?

U Dalmaciji je sada pravi nered oko cijena smještaja, uvjereni su iz Udruge, gdje rješenje vide u ograničavanju smještajnih jedinica. Sve pokazuje da će upravo to biti obuhvaćeno reformom hrvatskog turizma koji susjedi najavljuju za iduću godinu. Uvođenje ekoloških taksi za turiste i ograničavanje broja turista u pojedinim popularnim destinacijama – samo su neke od mogućih mjera.

Već u Makarskoj se zalažu za ograničavanje neprijavljenih ležajeva. Neki podaci govore da lokalno stanovništvo u Makarskoj nudi više od 10.000 neprijavljenih kreveta. Zamjenica gradonačelnika Makarske Antonia Radić-Brkan jasna je: “Mislim da bi zakon trebao javno napraviti razliku između domaćina u privatnom obiteljskom smještaju, podstanara i poslova nekretnina”.

Mještani su zabrinuti zbog malog broja stanova namijenjenih lokalnom stanovništvu. Stanova za stanovanje praktički nema, a istovremeno turistička potražnja povećava redovnu cijenu najma onih stanova koji su i dalje dostupni u nekomercijalne svrhe, smatra zamjenica gradonačelnika. Mnoge obitelji u Hrvatskoj ne mogu pronaći običan stan na obali.

N1

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x