Hutba Hafiza Halida ef. Hadžimulića: Sirotinja je oslobodila Bosnu i dala svoje živote za nju


“Sirotinja je oslobodila Bosnu i dala svoje živote za nju, a oni koje smo mi smatrali nižim ljudima, oni su izašli iz lokala i kafana, uhvatili oružje i porazili dušmane.
A ostali, kukavice, sakrili su se u mišje rupe, dok prođe bura, da se onda vrate. Sramota šta su uradili, pa nek’ nam danas te kukavice ne prosipaju pamet. Oprez, draga braćo, nemojte im vjerovati!”

Halid ef. Hadžimulić rođen je 16. oktobra 1915. godine, a umro 8. januara 2011. godine u Sarajevu. Bio je jedan od najcjenjenijih islamskih učenjaka u Bosni i Hercegovini. Također je bio poznat po svojim hutbama u Carevoj džamiji u Sarajevu, koje su uvijek bile emotivne i ostavljale traga na sve prisutne, a koje su aktuelne i dan danas.

“Strašivost je veoma pokuđeno svojstvo. Vidjeli smo ga u ovom ratu, mnogi su pobjegli od borbe protiv neprijatelja bojeći se smrti. To su kukavice, to su dunjalučki ljudi koji drhću nad svojim imetkom. Nikakve fajde od tih ljudi. Lijepo kaže naš narod: „Strašljiv čovjek – ni šehid, ni gazija.“ Oni su propustili priliku da se pokažu barem kao borci, kad nisu mogli žrtvovati da budu gazije ili šehidi. Sirotinja je oslobodila Bosnu i dala svoje živote za nju, a oni koje smo mi smatrali nižim ljudima, oni su izašli iz lokala i kafana, uhvatili oružje i porazili dušmane. A ostali, kukavice, sakrili su se u mišje rupe, dok prođe bura, da se onda vrate. Sramota šta su uradili, pa nek’ nam danas te kukavice ne prosipaju pamet. Oprez, draga braćo, nemojte im vjerovati!

I posljednja stvar u ovoj četvrtoj dovi, moliti Allaha da nas sačuva od prevlasti neprijatelja. Moliti Allaha da nam pošalje svoju pomoć u svakoj prilici. To je sadržaj i jednog ajeta iz Fatihe „Mi samo Tebi ibadet činimo i samo od Tebe pomoć tražimo“. Budimo zahvalni Allahu koji nam je pomogao u ovom ratu da se odupremo mnogostruko jačem neprijatelju. Sad su se i oni uvjerili da ima Allaha koji pomaže vjernicima i mazlumima. Uzaludna je bila njihova sila i prevlast, uzalud su čekali da mi klonemo. Kad su vidjeli da mi pobjeđujemo, onda su priskočili da priskoče upomoć svojoj braći da ne dožive totalni poraz, ali doživjet će ga ako Bog da! Kad mi odgojimo svoju djecu u Islamu i kad oni budu pravi čestiti mumini. Srušit će se kufr kao kuća od karata! Allahu ti nam pomozi da nam djeca prihvate Islam i da vrate nevjernicima ono što su nam zadali!”

Intelektualno.com

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Hutba Hafiza Halida ef. Hadžimulića: Sirotinja je oslobodila Bosnu i dala svoje živote za nju […]

[…] Hutba Hafiza Halida ef. Hadžimulića: Sirotinja je oslobodila Bosnu i dala svoje živote za nju Post Views: 1 […]

[…] Hutba Hafiza Halida ef. Hadžimulića: Sirotinja je oslobodila Bosnu i dala svoje živote za nju Post Views: 1 […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x