Jasmina je profesorica u školi, a u slobodno vrijeme od brašna stvara umjetnost: Za osam mjeseci je ispekla i prodala preko 5.000 kruhova

Pripremila Azra Mahmutović za Senzor.ba.

Jasmina Čović, žena zmaj iz Cazina je umjetnica koja stoji iza stranice Jasminin kruh.

Ova vrijedna žena po struci je profesorica islamske teologije i predaje vjeronauku u školi. Kada učenicima prenese znanje, pouči ih lijepom ponašanju, dođe kući i uzme oklagiju u ruke, te počne stvarati magiju i umjetnost.

Za Senzor.ba govori o svom radu.

“Moj mali biznis je započeo u februaru ove godine. Krenulo je zapravo iz hobija.  Počela sam istraživati zdravije verzije pripreme hrane, posebno kruha, koji je nezaobilazan na soframa nas u Bosni i odatle je krenuo moj prvi sourdough kruh koji je ispečen tačno 11.02. ove godine. I bio je mašAllah isto kao i ovaj danas koji je možda pet ili šest hiljaditi po redu”, ističe Jasmina na potpuno oduševljenje svih nas. Napominjemo da Jasmina ovo radi ručno, bez profesionalnih miksera i pećnica.

Ova vrijedna žena, pored pomenutog kruha, proizvodi i razna druga peciva od kiselog tijesta, ali i zdravije verzije tjestenine. U svaki proizvod ulaže mnogo truda i ljubavi, a ono što kupci kod nje najviše cijene jeste kvalitet koji dobiju:

“Ponosna sam na kvalitet, izgled ali i oduševljenje svih klijenata koji su probali moje proizvode. Moji proizvodi se u masi ističu svojom estetikom koja samo pokazuje koliko ljubavi ulažem u to što radim”, ponosno ističe.

Jasmina nam objašnjava i kako nastaje jedan specijalitet od kiselog (sourdough) tijesta:

“Izrada specijaliteta sa sourdough tijestom traje jako dugo od 48 do 72 sata, ovisno o kojem proizvodu se radi. Sve benefite ovog tijesta možete pronaći na mojoj stranici ili profilu. Smatram da u ovom surovom vremenu nas može spasiti samo povratak PRIRODI, a ja to pokušavam upravo svojim proizvodima. Stoga, kada su u pitanju materijali i sirovine sa kojima radim, trudim se da većina njih bude domaće proizvodnje, a sama proizvedem sve povrće koje koristim za foccace. Kukuruzno brašno koje koristim za bagete i sir za pizze je domaći, a ostalo što kupujem trudim se da bude domaćeg porijekla. Izbjegavam uvozne sirovine i zbog toga iza kvaliteta svakog proizvoda stojim sigurno”, ispričala je Jasmina za Senzor.ba.

Kroz osam mjeseci, koliko se ovime bavi, Jasmina je zadobila pažnju javnosti i učestvovala je na brojnim sajmovima, uglavnom humanitarnog karaktera, a o svom radu je govorila i za USK televiziju.

“Podrška je ogromna od svih onih koji me poznaju pa do onih koji su me slučajno upoznali. Ipak, najvažnija mi je podrška mog supruga i moje dvije djevojcice, bez kojih sigurno ne bilo ovakvih rezultata. Posao je zaista obiman, od nabavke, preko tehničkih priprema, realizacije, pa do samog pakovanja, tako da sve četvero imamo svoje zadatke  Izdvojit ću I neke od priča koje sam doživjela kroz ovih par mjeseci. Maestro Emir Nuhavnović iz Sarajeva je primjetio među prvima moje proizvode i iste degustirao, ostavio divne komentare i dojmove. Gradonačelnik grada Cazina je također oduševljen mojim proizvodima koji je tražio je da mu preipremim kruh bez dekoracije”, kroz smiješak se prisjeća i nastavlja: “Imam poziv od grada Cazina da se prijavim na Cazinsku zimu, Olga, poznata u našem gradu Cazinu kao osoba koja radi fantastične medene torte je oduševljena kvalitetom mog kruha. Dina Nadarević Sijamhodžić, profesorica na FIN-u je ostala bez riječi kad je probala Jasminin kruh. Moj rodjak iz dijaspore je tokom mjeseca ramazana časti sa 100 eura mojih proizvoda slučajne prolaznike, što je izazvalo posebno oduševljenje. Moj nastavnik Muhamed Miskić, trenutno je u Švedskoj, ali je cijelo ljeto proveo u Krajini i samo koristio moje proizvode. Zaista sam imala veiku podršku od radnih kolega, komšija, prijatelja… Svi su prepoznali kvalitet i većina njih je industrijski kruh zamijenila ovim domaćim iz moje radionice”, prisjetila se Jasmina, piše Senzor.ba.

Ja zahvaljujem Allahu dragome sto mi je dao ovaj talenat, a ja truda, rada i ljubavi ne žalim. I imamo dobitnu kombinaciju koju svi mogu vidjeti. Krenulo je od osnovne verzije sourdough kruha, koji nazivamo standardni (raž, pšenično brašno, a kasnije su se samo redale ideje. Tako da sada imam u heljdin kruh, kruh od mekinja, spelte i raži, štrudle, bagete, raspucance, a proizvodim i domaću tjesteninu raznih oblika i od raznih sastojaka. Foccaca (prva verzija talijanskih pizza) i kruh od kakaa su posebna. Uskoro uvodim još novih proizvoda, trenutno je jedan proizvod na eksperimentisanju, objašnjava nam.

“Svi koji žele moje proizvode da probaju ili pak budu korisnici istih, mogu to učiniti putem mog profila ili stranice Jasminin kruh. Također možete me kontaktirati i putem vibera 061 436 074, a svi proizvodi se mogu poslati i brzom poštom širom Bosne i Hercegovine”, zaključuje naš razgovor ova vrijedna žena.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Jasmina je zbilja inspiracija a njeni proizvodi ,bez sumnje su jako ukusni!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x