Jedanaest čistačica teškom mukom prikupile novac za loto tiket, osvojile 1,2 miliona dolara

Jedanaest čistačica iz južne indijske države Kerala prikupile su novac kako bi kupile tiket za lutriju, a prošle sedmice su osvojile džekpot od 100 miliona rupija, odnosno 1,2 miliona dolara.

One inače rade na sakupljanju neorganskog otpada iz domaćinstava u gradu Parapanangadi u okrugu Malapuram.

Plata im iznosi oko 250 rupija dnevno i povremeno djelić novca koji lokalna korporacija zaradi od prodaje otpada koji sakupe, piše BBC.

Plata nije dovoljna da pokriju sve troškove, a većina njih je morala da pozajmljuje novac i zadužuje se kako bi platila školovanje djece i pokrila druge troškove.

Zbog toga bi povremeno zajedno prikupile novac i kupile tiket za lutriju.

Lutrije su ilegalne u većini indijskih država, ali vlasti Kerale vode jedan veoma popularni program.

Prošlog mjeseca, čistačice su odlučile da kupe listić od 250 rupija. Sedamdesetdvogodišnja Kutimalu kaže da joj je bilo krivo kada je njena koleginica Rada, nakon skupljanja novca od cijele grupe, došla do nje i rekla da im fali još novca za tiket.

„Onda mi je Čerumanil Babi prišla i rekla da ima 25 rupija i da je voljna da mi pozajmi pola od toga za tiket“, ispričala je Kutimalu za BBC.

Onda su Kutimalu i Čerumanil dale po 12,5 rupija, a ostalih devet koleginica po 25.

„Dogovorile smo se da će bilo koji dobitak biti podeljen na 10 ravnih dijelova, od kojih će jedan biti podijeljen na pola“, kaže Kutimalu, dodajući da nisu očekivale da će osvojiti toliko novca.

Da su osvojile nagradu saznale su tek dan nakon izvlačenja kada je jedna od njih tražila mužu da proveri rezultate.

„Ovo je četvrti put da smo kupile tiket“, kaže Rada.

Čerumanil Babi kaže da još ne može da vjeruje da je grupa osvojila džekpot.

„Nikada nisam imala sreće“, iskrena je Babi. Njenu kuću odnijele su katastrofalne poplave 2018. godine. Sada planira da izgradi kuću i vrati dugove.

I druge članice grupe dijele slične sudbine.

Jednoj od njih, K Bindu, prošle godine je preminuo suprug zbog otkazivanja bubrega. Porodica nije mogla da priušti transplantaciju.

„Kupovao je tikete za lutriju od novca koji smo čuvali za dijalizu. Napustio nas je prije nego što smo završili gradnju kuće. Sada mogu da to okončam“, objašnjava Bindu.

Dio novca će potrošiti i na obrazovanje svoje 15-godišnje kćerke kako bi mogla da nađe bolji posao.

Lakšmi (49) kaže da je noć pre dobitka njena porodica strahovala za svoju budućnost. Njen suprug, građevinski radnik, mučio se da nađe posao zbog jakih kiša koje su pale.

Sada im je laknulo jer mogu da potroše novac na kćerkine studije.

Lila (56) nije znala kako će da plati kćerkinu operaciju: „Već sam se zadužila da bih platila njeno vjenčanje.“

Nakon što plate poreze, ostaće im 63 miliona rupija. Babi i Kutimalu će podijeliti njihov dio od 6,3 miliona, a ostale će dobiti svaka po 6,3 miliona rupija.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x