Kako su nekad poručivali iz Krajine klas: Ne možemo proizvesti koliko možemo prodati

Podijelite ovaj članak:

Za sat vremena ova linija proizvede čak 5.000 hljebova i dio je objekta vrijednog više od 20 miliona maraka, u kojem se radi na najsavremenijoj pekarskoj opremi, ali i u kojem se poštuju veoma strogi sanitarni propisi, u šta smo se i lično imali priliku uvjeriti, pisale su Nezavisne novine 2017. godine.

Priča ovog preduzeća, prema riječima Saše Trivića, vlasnika i osnivača, počela je 1995. godine i to u Srpskoj ulici u Banjaluci, kada je nastala pekara “Manja”, koja danas posluje u sklopu “Krajina klasa” i ima na desetine svojih poslovnica.

Od tada se poslovni i ljudski portfolio ovog preduzeća konstantno širi i danas broji oko 500 zaposlenih, raspoređenih na poslovima maloprodaje, transporta i proizvodnje.

U širokoj paleti proizvoda nalazi se oko 200 vrsta kolača i pekarskih proizvoda, a počela je i proizvodnja polupečenih proizvoda koji su vrh u svjetskom pekarstvu. Takođe, očekuje se i početak izvoza hljeba za Sloveniju i Hrvatsku.

“Prošle godine smo imali porast od preko 20 odsto u proizvodnji i prodaji, tako da je to jedna od boljih godina, a takav trend rasta držimo u posljednjih nekoliko godina. Trenutno izvozimo kolače za Sloveniju i Hrvatsku, i to su ozbiljne količine. Imamo mogućnosti da izvozimo i na druga tržišta, ali smo ograničeni kapacitetima i ljudima. Ne možete previše brzo rasti. Može se više prodati nego što možemo napraviti”, kaže Trivić.

Da bi se ozbiljno radilo, on kaže kako su neophodni konstantno ulaganje i modernizacija opreme.

“Sve što smo zaradili, ulagali smo u novu opremu. Prošle godine smo uzeli najsavremeniju peć, robotizovanu, koja je koštala preko milion maraka, a nakon toga i liniju za proizvodnju francuskih hljebova. U pogonu se dnevno potroši sedam tona brašna”, priča Trivić.

Međutim, sve više problema je s radnom snagom i administracijom, koja nema razumijevanja za privrednike, te brojnim komplikovanim procedurama koje otežavaju poslovanje.

“Ipak, kako dugo godina poslujemo, naučili smo da se s tim borimo. Sve manje to primjećujemo, ali lokalna zajednica bi trebalo da omogući bolje uslove za izgradnju objekata u smislu bržeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, građevniskih dozvola i saglasnosti, jer to usporava jedan dio privrednika, a država se mora baviti skidanjem različitih administrativnih barijera i parafiskalnih nameta. Tu je i problem stručne radne snage, jer nam firme sve više liče na fakultete i škole, i tu gubimo dosta vremena”, objašnjava Trivić.

Plan ovog preduzeća za budućnost je da postanu regionalni lideri u proizvodnji hljeba i peciva i osvajanje kompletnog tržišta bivše Jugoslavije. Tako je za 2019. godinu planirano uložiti oko 10 mil. KM u daljnji razvoj.

Međutim, danas je stvar drugačija. I to zbog stavova samog Trivića koji je razbijesnio javnost svojim objavama na društvenim mrežama.

Trivić, kojeg pamtimo po porukama podrške presuđenim ratnim zločincima ili rođendanskoj čestitki Ratku Mladiću, opet je „briljirao” na ovoj društvenoj mreži.

Trivić se upustio u jednu od mnogobrojnih rasprava na Twitteru koju vode srbijanski korisnici, ogorčeni zbog masovnog učešća građana Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti na izborima u Srbiji. Mnogi od njih u njima vide jedan od razloga poraza opozicije, pale su i krupne riječi, psovke i uvrede.

U jednoj od rasprava, jedan od korisnika Triviću je kazao: „Da li to hoćete da u Srbiji pravite novu Srebrenicu, e pa nećete moći“, na što mu je Trivić uzvratio: „U Srebrenici smo trenirali za vas, spremite se.“ 

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Tako i treba udarite ga gdje najviše boli ⚜️✋

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x