Kakva je budućnost Bošnjaka kada fašisti već postavljaju temelje za buduće zločine

Podijelite ovaj članak:

Nakon što je jučer objavljen snimak načinjen najvjerovatnije 5. augusta 2022. godine, koji pokazuje da je ratni zločinac Dario Kordić daleko od pokajanja za svoja zlodjela, uslijedile su brojne reakcije.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo poručio je da pravosudne institucije moraju sankcionisati Kordićeve prijetnje.

“Snimak ratnog zločinca Darija Kordića na kojem govori da bi ponovio sve ono što je radio tokom rata, a zbog čega ga je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora, potvrđuje ne samo da Kordić nije rehabilitovan već da se ponosi svojim zločinima i da ih je spreman ponoviti.
S obzirom na izrečene prijetnje, pozivam nadležne pravosudne institucije da hitno procesuiraju i najoštrije sankcionišu Kordića.

Objavljeni snimak također ukazuje na prijeku potrebu da se institucije i društvo u cjelini suštinski suoči sa ideologijama poput one čiji je Kordić nositelj, a koje su, očigledno, još uvijek itekako žive i predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu. Nažalost, umjesto da oštro osude i marginalizuju političke snage koje afirmišu Kordićevo naslijeđe i amnestiraju ga od njegovih zločina, stranke tzv. „Trojke“ ih jačaju, te čak nagrađuju pozicijama one zvaničnike koji su dočekivali Kordića po izlasku iz zatvora. Cijenu takve kratkovidosti, indolentnosti i podređenosti društvenih interesa njihovim pozicijama u vlasti plaćaju građani i buduće generacije.

Umjesto podilaženja retrogradnim snagama, pozivam pravosudne institucije, domaće političke aktere i partnere iz međunarodne zajednice na zajedničku koordinisanu akciju kojom ćemo konačno prevazići naslijeđe rata, savladati ideologije koje i danas prijete novim sukobima i omogućiti svim građanima Bosne i Hercegovine mirnu i stabilnu budućnost u prosperitetnoj državi“, stoji u reakciji Refika Lende.

“Najjači mediji u državama Evrope, uz osudu i poziv na reakciju, prenose vijest o ratnom zločincu Dariju Kordiću i njegovoj izjavi kako bi “sve ponovio”. Istovremeno, u Bosni i Hercegovini pravosuđe zatvara oči i uši. Istražne agencije također.
Šute i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i ministrica kulture Sanja Vlaisavljević koje su ga otvoreno podržale.
I dok se cijeli civilizirani svijet zgraža, Dario Kordić glumi “bogougodnika”, bere tratinčice i drži govore mladima o moralu i pravilnom načinu života”, poručio je zastupnik u Parlamenu FBiH Sanel Kajan.

“U Evropi volimo da držimo predavanja drugima o „evropskim vrijednostima, demokratiji, vladavini prava”, ali fašisti i ratni zločinci se otvoreno slave u Evropi i niko ne reaguje. Kakva je budućnost Bošnjaka kada fašisti već postavljaju temelje za buduće zločine?”, upitao je Smajo Bešo, profesor na engleskom Univerzitetu u Newcastleu i nosilac ordena oficira britanskog carstva.

Reagovao je i potpredsjednik FBIH Igor Stojanović.

“Za zločine u Ahmićima u kojem je ubijeno 116 Bošnjaka, Dario Kordić je osuđen na 25 godina zatvora. Pušten je nakon 17 godina. Posljednji snimak koji je objavljen i snimljen prije nepunu godinu dana, govori da niti je bilo pokajanja, niti bilo kakve rehabilitacije. Dario Kordić je svojom izjavom demantovao ministricu Sanju Vlaisavljević koja je nedavno rekla da kada ratni zločinac odsluži kaznu, onda je regularan građanin kao i svi drugi. Rehabilitacija bi, po meni, trebala biti da se provede svakodnevno vrijeme sa žrtvama i njihovim porodicama. Očigledno je da kazna iz Haga nije djelovala. Sve dok se Kordić ne pokloni žrtvama u Ahmićima, nema ni rehabilitacije ni pokajanja.
Fašistički, genocidni stavovi i djela Kordića pokazuju da ovakve ljude koji su sijali mržnju treba izolovati iz BiH ako želimo vraćati povjerenje i poštovanje. Promotori mržnje i ratni zločinci podsjećaju na ratne politike od prije 30 godina. Uvijek ću biti na strani žrtve, bez obzira koje je nacije ili vjeroispovjesti. Nikada zločin neću opravdavati drugim zločinom. Jer je to put u uništenje BiH. Protiv takvih politika sam bio u ratu i danas sam.
Svi koji imaju bilo kakvu povezanost sa Dariom Kordićem, ogradite se od njegovih stavova radi budućnosti života u Bosni i Hercegovini!
Smrt fašizmu!”, poručio je Stojanović.

Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a, dostavio je Tužilaštvu BiH prijavu protiv Koridca i zatražio određivanje pritvora “zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima”.

“Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je Tužilaštvu BiH prijavu protiv osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića i drugih lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz člana 145a stav (1), (3), (5) i (6) Krivičnog zakona BiH, za šta je određena zatvorska kazna od najmanje tri godine.

Ratni zločinac Dario Kordić je na javnom mjestu, kako je to prezentirano u snimku objavljenom na društvenim mrežama, izjavio: „Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila“, dok su ostala lica saučestvovala u izvršenju krivičnog djela sramnim aplaudiranjem.
Ratni zločinac Dario Kordić javno je izjavio da bi ponovio monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima, radi čega je zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti pravosnažno osuđen od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju na 25 godina zatvora, što obavezuje Tužilaštvo BiH da na osnovu člana 132. stav (1) tačka d) Zakona o krivičnom postupku BiH zatraži od Suda BiH određivanje pritvora Dariu Kordiću, jer bi zadržavanje na slobodi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda a na osnovu reakcija građana na društvenim mrežama i medijima”, stoji u saopćenju.
Podsjećamo, u druženju s nekoliko osoba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uz smijeh Kordić na snimku tvrdi da bi sve ponovio, da je sva sekunda zatvora vrijedila.

“Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, sad, ovdje u tišini, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila”, kazao je ratni zločinac Dario Kordić uz široki osmijeh.

Haški tribunal osudio je Kordića “za planiranje, poticanje i izdavanje naređenja da se počine krivična djela, uključujući progone, protupravne napade na civile i civilne objekte, ubistvo, nehumana djela, zatvaranje, bezobzirno razaranje koje nije bilo opravdano vojnom nuždom, pljačku i razaranje ili namjerno nanošenje štete vjerskim i obrazovnim institucijama.” Ta krivična djela počinjena su u općinama Travnik, Vitez, Busovača i Kiseljak. Raspravno vijeće konstatiralo je “da je Kordić odigrao značajnu ulogu u izdavanju naređenja za napad na Ahmiće u aprilu 1993. u kojem je masakrirano više od 100 civila bosanskih Muslimana. Raspravno vijeće je Kordiću izreklo kaznu zatvora od 25 godina.” Kordić je na slobodu pušten u junu 2014. godine nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

(Vijesti.ba)

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Kakva je budućnost Bošnjaka kada fašisti već postavljaju temelje za buduće zločine Post Views: 1 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x