Komšić: Umjesto pokušaja izmjene karaktera rata, neka Kajganić diže optužnice za ubijanje djece Sarajeva

Podijelite ovaj članak:

“Umjesto pokušaja izmjene karaktera rata, neka Kajganić diže optužnice za ubijanje djece Sarajeva”, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Povodom podizanja optužnice protiv Ahmeda Sejdića, Ferida Buljubašića i drugih 11 osoba, pripadnika Armije RBiH, oglasio se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik DF-a Željko Komšić.

Komšić tvrdi kako je očito da se radi o još jednom osmišljenom pokušaju promjene karaktera rata u Bosni i Hercegovini i to kroz proizvodnju statističkih elemenata kroz kojih se nastoji u što većoj mjeri izjednačiti žrtve sa ratnim zločincima.

“U ovom konkretnom slučaju, jasno je da se kroz podizanje optužnice protiv 13 osoba želi obezbijediti što dugotrajniji sudski postupak, koji bi se u tom dužem vremenskom periodu koristio kao politički alat pogodan za one političke aktere koji ulažu značajne napore na negiranju genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Ono što posebno zabrinjava je stavljanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Milanka Kajganića, glavnog tužitelja, u političku funkciju onih u Bosni i Hercegovini, kao i onih izvan nje, da se na vještački način pokuša prikazati drugačiji karakter rata u Bosni Hercegovini”, napisao je Komšić.

Dodaje da, kako bi glavni tužitelj Kajganić zaštitio integritet i nepristranost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, bilo bi jako korisno da odgovori na pitanja zašto nisu podignute optužnice protiv direktnih izvršilaca genocida u Srebrenici, jer Tužilaštvo Bosne i Hercegovine mora procesuirati sve direktne izvršioce, učesnike u masovnim likvidacijama, protjerivanju lokalnog stanovništva i organizaciji primarnih, sekundarnih i tercijarnih masovnih grobnica u cilju prikrivanja izvršenja ratnog zločina genocida.

“Isto tako, bilo bi jako dobro da glavni tužilac Kajganić, radi zaštite vlastitog integriteta i nepristranosti, počne dizati optužnice protiv onih lica koja se vršile granatiranje građana Sarajeva koji su stajali u redu za vodu ili u redu za hljeb, zatim granatiranje djece na igralištima. Bez obzira što je tužilac Kajganić preferencija jedinog dijela međunarodne zajednice, on bi trebao napokon početi raditi svoj tužilački posao, inače će nositi breme zaštitnika počinitelja svih tih najstrašnijih zločina, kroz manipulativno podizanje neodrživih optužnica, a dio međunarodne zajednice pretvoriti u svoga saučesnika”, poručeno je iz Komšićevog kabineta.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Komšić: Umjesto pokušaja izmjene karaktera rata, neka Kajganić diže optužnice za ubijanje djec… […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x